M? @ People’s Place, Amsterdam

M? is in de stad en daarmee is heel hipster-Amsterdam uitgelopen om de Deense Karin Marie ?rsted te zien optreden. People’s Place is volgestroomd maar blijkt al snel geen ideale locatie doordat het lage plafond achterin de zaal en de pilaren midden in de zaal het zicht belemmeren. Ook merken we al snel dat de kwaliteit van het geluid niet ?om over naar huis te schrijven is, maar we zullen het er vanavond mee moeten doen.

De 25-jarige M? bracht onlangs haar debuutplaat No Mythologies To Follow uit; een album vol strak geproduceerd synthpop en krachtige vocalen. Vanavond neemt ze alleen laatstgenoemde op zich, door een driekoppige band mee te nemen voor de rest van het geluid.?De muzikale input van ?rsted is daarmee beperkt maar niet minder indrukwekkend. Daarnaast voegt de vrijheid die dit met zich meebrengt een spektakel op zich toe: de Deense stort zich met ziel en zaligheid op haar dansmoves. Ze kronkelt over het podium en springt door de hele zaal, waarmee ze alle aandacht op zich vestigt en de achtergrond visuals (die normaal heel afleidend kunnen werken) daadwerkelijk tot de achtergrond verdringt.

De zaal wordt gevuld met 8o8-beats en vocalen die doen denken aan Lana Del Rey tijdens nummers als ‘Fire Rides’ en ‘Maiden’, terwijl nummers als ‘Red In The Grey’ en ‘Glass’ vooral door opvallende synths gekenmerkt worden, die het publiek eenvoudig in beweging brengen. De diepe bass in ‘Glass’ brengt niet alleen het publiek in beweging maar laat de volledige zaal op zijn voegen trillen. Publiekslieveling ‘XXX 88’ wordt vanavond even zonder Diplo uitgevoerd, maar wordt evenwel enthousiast ontvangen. Karin Marie ?rsted weet zelf vooral indruk te maken doordat ze de ingewikkelde vocalen tot het einde van de set loepzuiver laat klinken en tegelijkertijd een enorme energie weet uit te stralen. Doordat deze vocalen voor veel nummers de basis vormen weet de Deense een sterke set neer te zetten, maar ook haar band weet een strak geluid af te leveren. Hoewel het allemaal veel gesampled blijft valt er muzikaal gezien eigenlijk weinig aan te merken op de act van vanavond.

Helaas is er toch een klein vuiltje aan de lucht. De scandi-pop kampt vanavond met hetzelfde probleem als op de debuutplaat: het lijkt soms wel allemaal wat veel van hetzelfde. De aandacht van het publiek verslapt dan ook aanzienlijk naar het einde van de set. Ook Spice Girls cover ‘Say You’ll Be There” weet daar geen verandering in te brengen en ook tijdens afsluiter ‘Don’t Wanna Dance’ verlaat een groot deel van het publiek de zaal al. Gelukkig blijft het bij een kleine smet op een indrukwekkende avond. M? ?is daarmee wel een beetje een must see voor de aankomende zomer, zeker voor diegene die No Mythologies To Follow helemaal af weet te luisteren.

Setlist:
1.??? Fire Rides
2.??? Maiden
3.??? XXX 88
4.??? Freedom
5.??? Slow Love
6.??? Waste Of Time
7.??? Red in the Grey
8.??? Dust Is Gone
9.??? Glass
10. Never Wanna Know
11. Walk This Way
12. Pilgrim

Encore:
13. Say You’ll Be There (Spice Girls cover)
14. Don’t Wanna Dance