SXSW 2014: Fader Fort

South by Southwest (SXSW) begon oorspronkelijk als een klein festival in het centrum van Austin, Texas om lokale muziekacts te promoten aan de rest van de Verenigde Staten. Zevenentwintig jaar later is SXSW uitgegroeid tot het grootste showcasefestival ter wereld.

Publiek Jeremih and Shlohmo

Op het offici?le programma staan dit jaar maar liefst 2000 acts die allemaal één of meerdere optredens geven op één van de vele podia. En dat kan in het geval van SXSW van alles zijn; van chique zalen via dakterrassen tot parkeerplaatsen. Toegang tot het offici?le programma krijg je via een (dure) badge, armband of soms via een kaartje aan de deur.

Daarnaast zijn er honderden gratis onoffici?le party’s, vaak georganiseerd door bekende merken en grote Amerikaanse muziekmagazines. Soms kun je zo bij zo’n party naar binnen lopen, maar vooral bij de grotere party’s moet je RSVP-en (répondez s’il vous pla?t, met andere woorden: je inschrijven via een speciale website).

Het grootste onoffici?le SXSW event is Fader Fort dat al jarenlang plaatsvindt aan de oostkant van downtown Austin. In dit gebied wonen veel Mexicanen en dat proef je aan de sfeer. Fader Fort vindt plaats in een grote tent – vergelijkbaar met de India op Lowlands – met daarvoor een grote ruimte voor het publiek. Daarbinnen is ook een gebouw te vinden waar je o.a. videogames kunt spelen. Net als vorig jaar is het Amsterdamse Red Light Radio in dit gebouw gehuisvest. Ze zenden er live uit en er vinden speciale sessies plaats van acts die niet op het grote podium van Fader Fort zelf staan.

Fader Fort duurt maar liefst vier dagen en er treden in totaal zo’n veertig artiesten op. Fader Fort wordt mede mogelijk gemaakt door het schoenenmerk Converse. Opvallend aan het evenement is dat de drank er onbeperkt gratis is, frisdrank, bier – alleen per halve liter verkrijgbaar – en grote cocktails met rum en whisky.

De uit Chicago afkomstige Lil Bibby mag Fader Fort op woensdag aftrappen, maar weet met zijn weinig overtuigende old school hiphop geen indruk te maken. Bipolar Sunshine kan daar geen verandering in brengen. Pop met rockinvloeden en teksten van het niveau “You look so pretty” en “I see you darling”.

Temples

Temples heeft dankzij een serie bovengemiddeld goede optredens (o.a. tijdens London Calling en Best Kept Secret) een goede reputatie in Nederland weten op te bouwen. Maar de Engelse band laat zien dat een groter podium absoluut geen probleem is, ze spelen strak en ontspannen. De reacties vanuit het publiek zijn enthousiast en de wietlucht – ondanks de nog steeds strenge straffen in Texas – is nadrukkelijk aanwezig.

Het wordt drukker en drukker in Fader Fort en mede dankzij al die gratis drank zit de stemming er goed in. Hiphopact Sage the Gemini and HBK Gang maken er dankzij hun inzet en een paar danseressen een mooi feestje van. Daar weet The Orwells geen vervolg aan te geven, daarvoor is hun rockmuziek te standaard en het optreden te zwak.

Big Freedia

Twerken is het handelsmerk van Big Freedia uit New Orleans, een uptempo “bounce” hiphopact en dat blijkt vandaag. Het podium is gevuld met diverse mannelijke en vrouwelijke dansers en de kreet “Ass everywhere” blijkt niet overdreven. Het wordt helemaal druk op het podium als mannelijke en vrouwelijke fans hun twerkkunsten gaan vertonen. Een vermakelijk optreden van een niet al te hoog niveau. Dat niveau wordt niet overtroffen door Isaiah Rashad, een hiphopact uit de Verenigde Staten.

London Grammar

London Grammar stond eind vorig jaar op London Calling en wist daar veel indruk te maken. Er bestond wat twijfel of zangeres Hannah Reid tegen de druk van het grote podium en alle media-aandacht – o.a. diverse filmcamera’s en drie rijen met concertfotografen – zou kunnen. Maar Reid zong ontspannen en overtuigend. Een kort, maar heel goed optreden en meteen het beste van Fader Fort tot nu toe.

Snoop Lion

Twee securitymedewerkers, waarvan één het formaat heeft van een koelkast, op het podium geven aan dat er iets speciaals te gebeuren staat. Rapper YG gaat sterk en energiek van start en als na een paar nummers Snoop Lion plotseling op het podium verschijnt gaat Fader Fort helemaal los. Het bier vliegt door de lucht en YG en Snoop Lion hebben het duidelijk naar hun zin. Tweede hoogtepunt van de dag.

Afsluiter van de dag is Little Dragon, in Nederland nog niet echt doorgebroken, maar hier in Austin heel populair zo blijkt. De catchy popnummers worden luidkeels meegezongen en de handen gaan in de lucht. Populair of niet, er is maar weinig spanning in de nummers te ontdekken en je moet maar net van catchy pop houden.

Enkele uren na het optreden van Little Dragon vond er een tragische gebeurtenis plaats vlakbij de Mohawk – een van de bekendste zalen van Austin – waarbij drie (inmiddels vier) mensen om het leven kwamen en vele (zwaar) gewond werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Een man, die door de politie werd gezocht vanwege een aantal zware misdrijven, reed met hoge snelheid door een politiebarricade heen en reed zonder te remmen recht op een wachtende menigte in.

De organisatie van SXSW besloot de rest van het festival niet te annuleren en ook Fader Fort ging door. Maar echt feestelijk werd het na deze nacht niet meer. Diverse artiesten refereerden aan de gebeurtenissen op Red River Street en ook bij het publiek werd er veel over gesproken gedurende de rest van het festival.

Op de tweede dag van Fader Fort staat Theophilus London op het podium, een Amerikaanse hiphopact met (te) veel popinvloeden. Een optreden om snel te vergeten.

Jeremih and Shlohmo

Dat kan niet gezegd worden van Shlohmo, want hij weet met zijn elektronische R&B-beats vanaf de eerste seconde veel indruk te maken. Wat een geweldenaar. Het dak gaat er helemaal af als R&B-zanger Jeremih zich bij het optreden voegt. Zonder twijfel het beste optreden van Fader Fort.

Afsluiter van de dag is Chromeo, een electrofunk duo uit Montreal. Het publiek gaat los, maar het optreden mist de creativiteit om echt een onvergetelijke indruk achter te laten.

Vanwege de grote populariteit van Fader Fort bleek het niet mogelijk om vrijdag en zaterdag via de persingang binnen te komen. Zelfs niet na respectievelijk één en twee uur wachten. Dat is jammer, maar geen heel groot probleem. Want op SXSW is altijd wel ergens een mooi optreden te vinden.

De optredens van deze editie van SXSW zullen na verloop van tijd vergeten worden, maar de tragische gebeurtenis bij de Mohawk niet.