Northcote Festival 2014

Het Northcote festival wordt groter en groter. Met deze uitverkochte editie bewijst de organisatie dat je geen grote Amerikaanse bands nodig hebt om een uitstekende en gevarieerde hardcore-line-up neer te zetten.

In twee zalen van het Dordtse Energiehuis is het al vanaf ’s middags druk en gezellig. Met name het Talent Stage in de kelder is een tof podium voor hardcorebands maar de capaciteit betekent wel dat het voor laatkomers soms erg moeilijk was iets van de band op te vangen. De trap aan de zijkant bood dan uitkomst.

wolfdown-northcote3

wolfdown-northcote?Wolf x Down

In de Power Stage laat Wolf x Down horen waarom deze Duitse band in rap tempo in de Europese hardcore-scene populariteit vergaart. Geen female fronted hardcore, aan dit hokje heeft zangeres Larissa een hekel maar simpelweg hard los gaan. Met name de nummers van het nieuwe album Stray from the Path zorgen voor een massa fans die alles woord voor woord meezingen. De zang staat in het begin iets te zacht, maar deze energieke band laat goed zien waarom ze op het grotere podium thuishoren. Daarvoor gaat het bij Redemption Denied heel even mis met een bezoeker, maar het personeel pakt het vakkundig op en de band haalt de schade met een solide optreden goed in.

redemption-northcote5

redemption-northcoteRedemption Denied

Frustration trekt de kelder zo vol dat je haast wel tussen moshende fans moet staan. Vanaf de eerste noten weet je waarom: de exclusieve show is er eentje om niet te missen. Dying Breed is het waarom om live te horen, gas erop en gaan van begin tot het eind. Dat is bij Risk It! niet anders, snelle hardcore vol met dikke breaks en sterke sing-alongs.

frustration-northcote3

frustration-northcoteFrustration

riskit-northcote4

riskit-northcote3Risk It!

Code Orange Kids en Twitching Tongues leken vooraf een beetje de vreemde eend in de bijt tussen de ‘echte’ hardcorebands maar beide groepen zetten zo’n show neer dat niemand zich eraan hoefde te storen. Of je nu met ‘Cycles (The Days Get Longer)’ of ‘Eyes Adjust’ begint, drie stemmen door elkaar inzet, een dikke Type O Negative-vibe hebt: Northcote blijft tot het einde losgaan. Misschien niet voor iedereen even interessant, maar zelfs na bijna twaalf uur harde bands geeft het publiek deze bands de volle 100%.

codeorangekids-northcote2

codeorangekids-northcoteCode Orange Kids

TT-northcote3

TT-northcoteTwitching Tongues

Na zo’n succesvolle editie zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen voor volgend jaar. Met de professionaliteit van de organisatie kun je er bijna op vertrouwen dat het weer een feest zal worden.