Motel Moza?que 2014 Tiplijst

Het zal even wennen zijn voor de doorgewinterde Motel Moza?que-bezoeker: station Rotterdam Centraal is af. Geen bouwput of omleiding, maar een splinternieuw gebouw dat in de volksmond al tot?Haaienbek?of?Station Kapsalon is gedoopt. Minder verrassend is de wederom prima line-up van het festival, dat dit jaar voor de veertiende keer gehouden wordt. Tussen bekendere namen als Kurt Vile en Jonathan Wilson staan enkele veelbelovende acts uit binnen- en buitenland. ROAR zet hierbij alvast enkele tips op een rijtje:

Moddi
Vrijdag 4 april, 20.30-21.30, Gouvernestraat
Geen Motel Moza?que zonder een handvol singer-songwriters. Zo kun je vrijdag kiezen voor de IJslandse hype ?sgeir Trausti of de Britse folkpop van Johnny Flynn (toch wel opvallend: Johnny is de populairste MoMo-artiest op last.fm).?De prijs voor mooiste naam gaat op voorhand al naar P?l Moddi Knutsen, woonachtig op het pittoreske Noorse pooleiland Senja. Afwisselend in het Engels en Noors zingend combineert Moddi zijn rustige gitaarpingels met naar Sigur Rós klinkende kraak-percussie en Damien Rice-achtige uithalen. Klinkt als een uitstekend begin van het festival.

Wild Beasts
Vrijdag 4 april, 22.00-23.00, Kathedraal
Deels verdienen ze een tip omdat ze op het moeilijkste tijdsslot van het festival spelen: tegelijk met Wild Beasts speelt headliner Kurt Vile namelijk solo (ook bijzonder!) in de Schouwburg. Maar daarmee doen we de Britten tekort. De band schuwt – zoals dat zo mooi heet – het experiment niet, hetgeen prachtig uitpakt op het in februari verschenen album Present Tense. Kenmerkend voor de experimentele indiepop van Wild Beasts is vooral de wisselzang tussen Hayden Thorpe en Tom Fleming.

Eagulls
Vrijdag 4 april, 00.00-01.00, Rotown
Vorig jaar haalde Eagulls nog vooral het nieuws door een volledig misplaatste, grappig bedoelde open brief waarin in duidelijke bewoordingen gesuggereerd werd hoe sommige artiesten aan hun aandacht van de muziekindrustrie kwamen. Na hevige kritiek werd de brief vervangen door een foto van een harige kont. Enfin, het Britse vijftal maakt ook nog muziek. De self-titled debuutplaat van Eagulls staat vol melodieuze punkrock met postpunk-invloeden uit de jaren 80. Aanrader voor eenieder die energiek de vrijdagnacht wil aftrappen.

Angel Olsen
Zaterdag 5 april, 20.30-21.30, Gouvernestraat
Ooit stond Angel Olsen gehuld in een pyjama als achtergrondzangeres op het podium bij folk-cultheld Bonnie ‘Prince’ Billy. Dat ze ook solo uitstekend uit de voeten kan bewees ze al op?Half Way Home (2012). Nu is daar het betoverende en tegelijk spookachtige tweede album?Burn Your Life For No Witness, waarop de Amerikaanse haar bloedstollende zang combineert met – onder meer – gruizige elektrische gitaren en opzwepende kick-drums. Als ze live net zo spannend klinkt als op plaat, wordt dit één van de beste optredens van Motel Moza?que.

Aufgang
Zaterdag 5 april, 00.30-01.30, Gouvernestraat
Het Frans-Luxemburgse trio Aufgang stond in januari nog op Eurosonic, waar het volgens velen tot de hoogtepunten van het festival hoorde. Een trio, dat wás Aufgang. Dat zijn ze nu niet meer, want Francesco Tristano kondigde recent plotseling aan na negen jaar de band te verlaten. Des te interessanter zal het zijn om te kijken hoe de barokke techno-achtige mix van piano, livedrums en electronica door een duo wordt vertolkt.

Motel Moza?que vindt plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 april in de Rotterdamse binnenstad. Zie voor het volledige programma de website of download de app.