Traumahelikopter @ Area 51, Eindhoven

Het concertzaaltje van skatepark Area51 is niet groot, maar staat zo goed als vol. traumahelikopter past perfect in dit decor. Voor het publiek betekent het een vrijdagavondje ?lekker genieten van rock-‘n-roll met een (goedkoop) biertje in de hand en skateboardende pubers op de achtergrond.

De dj heeft de smaak te pakken; de bezoekers worden getrakteerd op een flinke lading stevige beat-, garage- en punkmuziek van back in the days. Lekker stevige rock-‘n-roll-muziek die geheel bij de sfeer van het hoofdprogramma past. Tot plotseling Elvis’ ‘I Can’t Help Falling In Love With You’ extra hard wordt ingestart; wat een abrupte overschakeling naar deze lieflijke ballade. Tijdens dit nummer komen de jongens van traumahelikopter het podium op en wanneer de laatste klanken van Elvis wegebben, wordt ‘Alone’ ingezet, direct gevolgd door ‘Last Night I Dreamed I Killed Myself’. Het nieuwe album I Don’t Understand Them At All biedt meer melodieuze tracks en enkele langzamere nummers dan we van de band gewend zijn, maar het is meteen duidelijk dat ook de nieuwe liedjes?live goed in de smaak vallen. Al bij de eerste gitaaraanslagen vormt zich voor het podium een kleine moshpit, die gaandeweg het optreden alleen maar groter en ruiger zal worden. Wie weet naar aanleiding van Mark Lada’s opmerking dat het “ook voor meisjes en 30-plussers leuk is vlak voor het podium”.

De band uit Groningen-Noord speelt snel en hard, de korte punkliedjes volgen elkaar in een rap tempo op. Bier vliegt door de lucht, net als ledematen van crowdsurfers. Drummer Roel van Merlot leeft zich uit op zijn twee trommels en bekken, gitarist Daan van Dalen waagt zich af en toe ook in de pit en tegen het einde van de set kan zanger Mark Lada het niet laten zichzelf met gitaar en al op het publiek te werpen, hij slingert aan plafondbuizen en wordt letterlijk en figuurlijk op handen gedragen, en terecht. Wat een feest was dit optreden van traumahelikopter.