Wild Beasts @ Melkweg, Amsterdam

Het uit Kendal, Engeland, afkomstige?Wild Beasts?gooide hoge ogen met?Limbo, Panto?en?Two Dancers, maar werd pas echt bekend met het in 2011 uitgebrachte?Smother. Onlangs bracht de band album nummer vier,?Present Tense, uit en in de bijbehorende tour deed het viertal de kleine zaal van de Melkweg aan. Wij waren erbij.

Bij aanvang valt op hoe druk het in de zaal is, de vloer staat ram en ramvol, de rijen bij de bar zijn erg lang en ook op het balkon is er geen doorkomen meer aan. Zijn we dan bij een echt bijzondere show aanbeland? Volgens het publiek zonder meer, de fans trakteren de bandleden op een oorverdovend applaus als deze het podium betreden.

En dan moet de show nog beginnen. Wat gelijk opvalt zijn de repeterende en bijna hypnotiserende percussielijnen. Deze gaan door merg en been en weten voor een extra dimensie te zorgen. Verder maakt de band indruk met de hoeveelheid aan synthesizers.

Over die synthesizers gesproken, deze enorme batterijen zorgen voor een enorme retro, bijna disco-sound. In combinatie met de gitaarpartijen is de feeling behoorlijk jaren 80 en om het plaatje compleet te maken hebben de bandleden hun best gedaan om te doen alsof ze uit dit decennium komen: de kapsels, de jasjes en zelfs de schoenen, allemaal ademen ze naar de eighties. Tenminste, als de bandleden schoenen aanhebben, want de tweede gitarist speelt zonder schoenen.

Na een ruim half uur sluipt de eentonigheid erin: De repeterende percussie gaat lichtelijk irriteren, de gitaarloopjes zijn te gelijk aan elkaar en de synthesizertonen kunnen een redelijke opfrisbeurt gebruiken. De band weet zich gelukkigerwijs te herpakken en weet met single ‘Wanderlust’ zelfs lichtelijk te imponeren waardoor de avond uiteindelijk zeer fijn eindigt.