Eefje de Visser

Het gaat goed met Eefje de Visser. Tweede plaat Het Is werd goed ontvangen en de bijbehorende tour was een groot succes. Tijd voor een drankje met Eefje. De tour is net voor bij en die ging ook goed. Na een stemblessure heeft ze wat dingen moeten omgooien, maar ondanks dat is het nog een stapje verder gegaan. “Het publiek lijkt meer betrokken bij de muziek. Het wíl meer. Het lijkt meer te willen luisteren.” Dat is heel fijn, want Het Is is veel meer een luisterplaat dan voorganger De Koek, iets wat Eefje ook beaamd: “Het is wat rustiger qua muziek, maar live heeft Het Is meer energie dan op plaat vind ik hoor. Bij De Koek heb ik zoveel moeten zoeken naar hoe ik het live wilde brengen en dat is bij deze niet zo. Het werkt gewoon wat makkelijker.”

“Het Is is wel meer mijn plaat. Ik ben eigenwijzer geweest en heb veel meer toegelaten. Op De Koek was ik nog bang om saai te zijn. Dat heb ik hier losgelaten en ben op m’n eigen intu?tie afgegaan. De Koek is een wat meer geproduceerde plaat, ik heb bijvoorbeeld veel met beats gewerkt en op Het Is heb ik meer gedurfd om abstract te zijn en met leegtes te werken.”

Onbewust ben ik gaan spelen met stiltes, dat is puur vanzelf gekomen. Het was in mijn geval gedurfd om zo veel rust te pakken, of om wat ik dacht dat mensen saai zouden vinden toe te laten. En dan is het wel grappig om te lezen dat mensen het best een spannende plaat vinden. Dus binnen mijn saaiheid ben ik gelukkig wel toegankelijk genoeg, haha. Nee ik denk dat het inderdaad een groeiplaat is. Dat je hem vaker moet opzetten. Dat komt misschien omdat hij wat gelaagder is en er meer flow inzit, minder hak op de tak dan De Koek bedoel ik daarmee.”

Heb je je laten inspireren voor Het Is? “Ja, dat zeker. ‘Lise’ is een bepalend nummer geweest voor de sound. Ik luisterde toen ik dat liedje schreef veel naar Agnes Obel, Bon Iver, Angus and Julia Stone en dat vond ik qua sound heel vet. Die invloeden hoorde ik wel terug in ‘Lise’ en daar was ik heel blij mee. Tegelijkertijd luisterde ik ook veel Lykke Li en Robyn en stiekem twijfelde ik om meer die elektronische kant op te gaan hoor, maar alles wat ik schreef had die warme, akoestische sound. En dat vond ik prima, ik wilde ook niet te veel met een trend meegaan, elektronisch is nu eenmaal erg hip op het moment. Ik beweeg graag een beetje om te trends heen.”

Het Is is wat trager, is dat geleidelijk aan gekomen? “Het is gedeeltelijk een bewuste keuze geweest en het kwam gedeeltelijk door de flow waarin ik me toen bevond. Ik heb hem toevallig net geluisterd en toen dacht ik inderdaad ‘Jeetje, wat is dit langzaam allemaal!’ Maar dat kwam ook door de mood waarin ik was toen.?

EdV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Is klinkt wat somberder, wat neerslachtiger. Hoe komt dit precies? “Dat komt doordat ik een hoop aan het overpeinzen was. Er was veel veranderd en ik was een hoop om te laten bezinken. Ik heb veel getoerd en dat heeft op een bepaalde manier toch z’n tol ge?ist, ik had net een lange relatie achter de rug die ik aan het afsluiten was. Verder heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Soms ging ik van periodes van drukte naar periodes van alleen maar rust. En daar werd ik wel wat somber van. De plaat klinkt dus een beetje zwaarder dan de eerste. Ik heb nu ook wel weer zin om iets lichters te maken eigenlijk.”

Net zei je dat je je liet inspireren door wat meer warme, akoestische muziek, terwijl hij tekstueel somberder en soms wat killer is. “Ja klopt, qua tekst is het misschien iets meer abstract. Het is meer een gevoelsplaat, en hij is wat meer persoonlijk ook, dus killer voelt hij voor mij niet. Het is meer een plaat waar ik echt iets in kwijt moest.” Qua thematiek lijken de nummers meer bij elkaar te passen. “Ja klopt, maar dat is niet van tevoren bedacht. Het is geen concept-plaat, maar het heeft een meer collage-achtige vibe qua teksten. Er zit tekstueel, maar ook muzikaal meer overlap tussen de verschillende liedjes op de plaat. Het is meer een geheel dan De Koek.

?“De Koek is meer een plaat met afzonderlijke liedjes en Het Is is meer een soundplaat. Het is meer een geheel.” Nummers van De Koek blijven evalueren per tour, ben je niet tevreden met deze nummers of zijn ze gewoon nooit af? “Ik ben zeker tevreden over deze nummers, maar het is en blijft leuk om ze gewoon wat aan te passen. Daar komt ook bij dat de band natuurlijk meer invloed krijgt.”

Tijdens mijn vorige interview met je vertelde je dat ‘Het onderweg zijn en het delen van alles met iedereen nog wel meer waard was dan het succes.’ Gaat Het Is ook over onderweg zijn? “Goede vraag! De plaat gaat veel over onderweg zijn, over ontdekken en over dingen willen meemaken. Maar Het Is gaat ook over je terugtrekken en over hoe ik mezelf zie.” De plaat is op vinyl uitgebracht. Wilde je dit heel graag? “Absoluut! Het is natuurlijk een enorme trend, maar ik vind vinyl ook heel gaaf. Het ziet er supermooi uit en je gaat er als luisteraar ook helemaal voor zitten. De LP heeft iets meer een andere volgorde. Ik moest eerst de volgorde voor de cd bepalen, want die ging eerder naar de drukker, en bepaalde daarna pas de volgorde voor de LP en achteraf gezien loopt die nóg wat beter.”

Wat gaat de komende tijd brengen? “Heel veel! Ik ga nog 2 clubshows doen in Nederland voor de zomer. Ik speel nu veel in Belgi?, waar de plaat sinds februari uit is, en ik ga wat losse projectjes doen. Ik ga samenwerkingen doen, onder andere met een theatergroep, een orkest en een ensemble. En ik wil heel graag met een festivalset bezig. Na de zomer gaan we de theaters in.” Omdat ik Eefje al een keer eerder ge?nterviewd heb, vraag ik haar niet naar haar schoenmaat, maar wil ik weten wat ze wil zeggen de lezers van dit interview. “Mensen moeten veel muziek luisteren en veel mooie dingen bekijken en bezoeken. Ik denk dat we minder kritisch moeten zijn en ons moeten richten op wat we mooi en inspirerend vinden en daar achteraan gaan. We moeten veel beleven en veel genieten.”?Eefje is overigens genomineerd voor een 3FM Award.