Rina Mushonga – The Wild, The Wilderness

rinamushonga(Album – B2Music/Sony) De in Zimbabwe geboren en in India, Zimbabwe en Londen opgegroeide Rina Mushonga kwam eind vorig jaar met haar self-titled debuut-EP, nu is daar eindelijk de lang verwachte debuutplaat: The Wild, The Wilderness. Liefst drie van de vier nummers van de EP staan ook op dit album, maar de vraag is hoe deze plaat zich in zijn volledigheid houdt.

Op opener ‘The Bitter End’ klinkt het geheel bombastisch: de gitaarpartijen die elkaar opvolgen, de drumlijnen die steeds dikker worden, het is niet wat je in eerste instantie verwacht. Zoals eerder gezegd stonden tracks als ‘Open Waters’ (met z’n heerlijke “Head to open waters, captain”-refrein), ‘For Them Instead’ en ‘Eastern Highlands’ al op de EP, maar wat te denken van ál die andere tracks.

We? noemen het heerlijke ‘Dean Moriarty’, met z’n fijne opbouw en prachtige gitaarpartijen, ‘All My Ships’, waar we in de intro haar roots duidelijk horen, of het catchy aandoende ‘YDMLB’ (welke ook al in De Wereld Draait Door te horen en zien was). Maar hét hoogtepunt is het bijna post-rock klinkende ‘The Proud’, met z’n heerlijke snerpende gitaarlijnen, afwisselende percussie en de dijk van een stem van Mushonga.

Want laten we niet vergeten, het is Mushonga zelf die de plaat een eigen smoelwerk geeft. De instrumentatie is fijn, maar de krachtige vocalen geven nét dat beetje extra. The Wild, The Wilderness werd opgenomen met Chris Bond, drummer en producer van Ben Howard en dat is grotendeels te horen, want de productie is snaarstrak. Topplaat.