Wild Beasts – Present Tense

Wild Beasts - Present Tense (150x150)(Album – Domino)?Zo’n drie jaar na het succesvolle?Smother?brengt?Wild Beasts?nu hun vierde plaat,?Present Tense,?uit. De vierkoppige band uit het Engelse Kendal, die bekend staat om de wisselende zang van Hayden Thorpe en Tom Flemming, presenteerde hun nieuwste werk onlangs in de?Melkweg, waarbij vooral ‘Wanderlust’ wist te imponeren. Deze track van hun nieuwste album bijt de spits af op?Present Tense?en doet het op plaat hopelijk net zo goed.

In de eerste seconden van ‘Wanderlust’ word je als luisteraar herinnerd aan het kenmerkende geluid van Wild Beasts: veel elektronica, een dreunende bass en de herkenbare hoge zang van Hayden Thorpe. Gedurende het nummer vordert, blijft de synthesizer een hoofdrol spelen, waarbij deze met zijn deuntjes een onheilspellende sfeer afgeeft. Het geheel van ‘Wanderlust’ is ingetogen, pakt nergens echt uit en de melodie?n vallen in herhaling, waardoor het bijna vijf minuten durende nummer enigszins langdradig is.

De gezette trend wordt vervolgd in ‘Nature Boy’ en vrijwel alle opvolgende nummers, waarin wel enige afwisseling zit in de zang. In geen enkel nummer gaat het tempo omhoog of neemt de spanning toe. Het lijkt een lange aaneenschakeling van eenzelfde soort nummer: ingetogen, heldere synthesizergeluiden, eenvoudige zang en hier en daar een bass die erdoorheen dreunt. Het is nergens pakkend of inspirerend. Niets wat lijkt op bijvoorbeeld ‘Lion’s Share’ van?Smother, waarbij de zang overtuigend is en de instrumentatie energiek.

Misschien is het de vloek van een recensent om niet als een wit doek naar een album te kunnen luisteren, wanneer de voorkennis van eerdere albums al bestaat. Albums waarop je als luisteraar gegrepen wordt en waarin afwisseling en dynamiek zit. Eigenlijk mist?Present Tense?dit allemaal.?Present Tense?is een aaneenschakeling van rustige nummers waarin elk nummer op de vorige lijkt. Wild Beasts maakt de verwachting dus helaas niet waar.