Timber Timbre – Hot Dreams

Timber Timbre - Hot Dreams?(Album – PIAS / Arts & Crafts Productions) Was de zwoele single ‘Hot Dreams’ een voorbode voor een nieuw geluid van?Timber Timbre? We kenden het Canadese folktrio tot dusverre toch vooral van hun donkere, melancholische folknoir op vorige albums?Timber Timbre en?Creep On Creepin’ On. Nu zong Taylor Kirk opeens over dansen met een zwarte vrouw en wakker worden uit hete dromen, ontaardend in een anderhalve minuut durend opzwepend duet tussen saxofoon (gastbijdrage van Colin Stetson) en drums. In maart verscheen de rest van de plaat opeens onaangekondigd op Spotify. Wat blijkt: tussen zwoele nummers als ‘Curtains?!’?en de titeltrack heeft?melancholie ook op vijfde plaat?Hot Dreams?nog altijd de overhand bij Timber Timbre.

Voormalig filmmaker Taylor Kirk is zo’n muzikant die het aandurft om de spanning nét wat langer op te bouwen dan gebruikelijk. Het is dan ook bewonderenswaardig dat?Hot Dreams nergens een moment saai aanvoelt. Dat is te danken aan tempowisselingen als in ‘The New Tomorrow’, de valse gitaar in het instrumentale ‘Resurrection Drive Part II’, het aanzwengelende koortje (inclusief strijkers) in ‘Run From Me’… ga zo maar door. Het al eerder genoemde zwoele duo ‘Hot Dreams’ / ‘Curtains?!’ moet live voor de wiegende heupen gaan zorgen, terwijl het ondenkbaar lijkt dat het bijna I Am Kloot-achtige ‘Grand Canyon’ – met als refrein enkel een simpel gitaarlijntje – niet de volgende single van de plaat wordt.

Timber Timbre heeft met?Hot Dreams misschien wel haar beste plaat tot nu toe afgeleverd. De folknoir en melancholische klanken van het Canadese trio kenden we al wel van de laatste twee platen, maar zo afwisselend zwoel en dreigend als nu klonken Taylor en zijn mannen nog niet eerder. De David Lynch-achtige afsluiter ‘The Three Sisters’ had wellicht beter op een aparte western-soundtrack gepast. Eerst maar eens zien te ontwaken uit deze hete dromen.