65daysofstatic @ Tivoli De Helling, Utrecht

Het Britse 65daysofstatic bracht in 2004 debuutplaat The Fall Of Math uit en daarna ging het hard. Tours door de UK, Japan en Europa waren aan de orde van de dag, de band werd door The Cure op sleeptouw genomen door de VS en de heren mochten van het Glasgow Film Festival de soundtrack van 1972 cult-klassieker Silent Running opnieuw componeren. In de tussentijd volgden nog vier platen, met We Were Exploding Anyway en Wild Light als laatste studio-wapenfeiten.

Ter ere van het 10-jarig bestaan van The Fall Of Math spelen de heren het album integraal en doen hierbij in de vorm van de Utrechtse Tivoli De Helling ook Nederland aan. De volgorde van deze eerste set (tijdens deze korte jubileum-tour speelt de band twee sets) is bekend, met albumopener ‘Another Code Against the Gone’ als ultieme setopener, en dus klinkt het “We will not retreat, this band is unstopable” van eerste single ‘Retreat! Retreat!” al erg vroeg in de set.

Het publiek vind het fantastisch, het wiskundige lawaai van het viertal vult de zaal en pakt eenieder bij het nekvel vast. Alsof sommigen bij ditzelfde nekvel opgepakt worden, zo gaat menigeen los. Na elk nummer klinkt het applaus groter en enthousiaster, en kijkt de band dankbaarder. Er is hier duidelijk sprake van wederzijds respect. Naarmate het einde in zicht komt weet de band nóg meer te excelleren, met afsluiters ‘Fix the Sky a Little’ en ‘Aren’t We All Running?’ als hoogtepunten.

Na een korte pauze zijn de heren terug, met een set die in het teken staat van jongste plaat . Een set die laat zien dat ondanks de sound-evolutie die de band heeft doorgemaakt, 65daysofstatic nog steeds 65daysofstatic is. Dat de band vanavond in bloedvorm is, draagt hier natuurlijk aan bij. Met een sublieme uitvoering van ‘Sleepwalk City’ en het wonderschone ‘Taipei’ halverwege deze tweede set etaleert de band vanavond hun kwaliteiten. Na praktisch de hele nieuwe plaat in de tweede set is de koek nog niet op, de heren sluiten de bijna twee uur durende show in stijl af met een postapocalyptisch mooie versie van ‘Radio Protector’. 65daysofstatic is fantastisch legt vanavond haarfijn uit hoe ‘fantastisch’ klinkt.