Pompeii 3D

(eOne Benelux) De laatste tijd worden we in de bioscoop overladen met historische films. Legend of Hercules, Noah, 300: Rise of an Empire en zelfs Mr. Peabody and Sherman nemen ons mee terug in de tijd. Allen zijn uiterst geschikt voor het 3D concept. In Pompeii?ogen de special effects van een prima makelij, het verhaal en de dialogen zijn echter van een bedenkelijk niveau.

Let op: deze recensie bevat spoilers!

pompeii-title-600x400

De afloop van Pompeii is bekend. 79 na Christus barst vulkaan Vesuvius uit en legt de stad in as. Daarom gaat regisseur Paul W.S. Anderson, bekend van verfilmde videogames Mortal Kombat en Resident Evil, terug in de tijd om het verhaal te vertellen van The Kelt. Hij is de enige overlevende van een stam die bruut werd afgeslacht door Romeinen. Uiteraard zint hij op wraak en na 17 jaar zien we hoe de slaaf is verandert in een gespierde gladiator. Wanneer onze held, gespeeld door Game of Thrones acteur Kit Harington, met de rest van de gladiatoren onderweg is naar Pompeii om daar te vechten, wekt hij op een vreemde manier de interesse van niemand minder dan Cassia (Emily Browning), dochter van de heerser van Pompeii. Uiteraard moeten ze ieder hun eigen weg gaan, maar dat er chemie in de lucht hangt is duidelijk.

pompeii-movie-poster-3-600x400

The Kelt heeft binnen het gladiatoren circuit een aardige reputatie opgebouwd en wordt een gevestigde naam in Pompeii. Zelfs kampioen Atticus (Adewale Akinnuoye-Agbaje) is benieuwd naar hem, maar hij hoeft nog maar één keer de arena in voordat hij een vrij man is. De Vesuvius begint al aardig te borrelen terwijl het verhaal rondom The Kelt zich langzaam begint te ontwikkelen. Echt interessant wordt het echter nooit, mede dankzij de slappe acteerprestaties. Dit overigens ondanks bijrollen van Carrie-Anne Moss (Matrix trilogie), Jarred Harris (Mad Men, Sherlock Holmes: A Game of Shadows) en Kiefer Sutherland (24). Die laatste spant toepasselijk de kroon als de vileine Romeinse senator met keurig Brits accent. Deze Corvus heeft een oogje op Cassia en verkeerde plannen met Pompeii, maar hij blijkt nog veel meer op zijn kerfstok te hebben.

1140-0f1fbc93-600-400

In tegenstelling tot de goed gemaakte vulkaanuitbarsting, zorgen de overige verhaallijnen voor onzinnige scènes vol campy dialogen. Het ene moment hebben we te maken met een drama en dan is het weer volop actie, om tot slot over te gaan in een ware rampenfilm. Bovendien is het geheel overladen met een bombastische soundtrack die regelmatig misplaatst lijkt. Terwijl het onheil nadert vanuit de Vesuvius is er nog alle tijd om Cassia ?te redden en enkele zwaardgevechten aan te gaan. Regisseur Anderson staat dan ook niet bekend om zijn getrouwe, realistische vertellingen, zo bleek in zijn adaptatie van The Tree Musketeers. Ook nu kiest hij liever voor actie en pulp dan voor enige karakterontwikkeling. Zo eindigt het verhaal, net als Pompeii, in verval. Gelukkig redden de prima CGI-effecten van enorme overstromingen, opensplijtende aardplaten en een vuurspuwende vulkaan de film enigszins en valt er visueel genoeg te genieten. Zoals we weten is het lot van de achterblijvers, waaronder The Kelt en zijn Cassia, al lang bekend.

Emily Browning;Kit Harington

Nu in de bioscoop?