Schoolboy Q @ Melkweg, Amsterdam

Door Chantal Koolhaas 2 mei 2014 Reacties staat uit voor Schoolboy Q @ Melkweg, Amsterdam

Onlangs bracht Amerikaanse rapper – en Kendrick Lamar-protegé – Schoolboy Q zijn derde album Oxymoron uit, zijn eerste op een groot label. Om dit album te promoten is Schoolboy momenteel op tour in Europa, of zoals hij zelf zegt ‘overzeas’. Het eerste poppodium dat de rapper aandoet is de Melkweg in Amsterdam. Met Isaiah Rashad in het voorprogramma is de hiphopavond compleet. De uitverkochte The Max staat daarom ook al stamp- en stampvol wanneer Rashad net is begonnen.

Isaiah Rashad is een kleine, atletische man die enthousiast over het podium springt terwijl hij zijn woorden in de microfoon schreeuwt. Hij draagt een lang hemd op zijn spijkerbroek, waardoor zijn benen nog kleiner ogen, maar dat past natuurlijk helemaal bij zijn image. Isaiah Rashad heeft begin dit jaar zijn eerste EP uitgebracht – die overigens wel veertien tracks bevat – en speelt hier vanavond een selectie van. Het publiek eet uit zijn hand en heeft duidelijk zin om los te gaan. De handjes gaan in de lucht op de melodieuze rapmuziek, waarbij onder andere ‘Heavenly Father’ en het opzwepende ‘Shot You Down’ voorbij komen. Zeker een succesvol begin van de avond.

Iets na tienen begint vervolgens de Oxymoron Experience.?Schoolboy Q trapt zijn set af met ‘Fuck LA’ dat meteen in de smaak valt bij het publiek. Overal gaan handen in de lucht, die meebewegen op de beats die door de dj achter Schoolboy worden geproduceerd. Ondertussen loopt Schoolboy heen en weer over het podium en rapt er enthousiast op los. De tracks volgen elkaar in razend tempo op, waarbij er een mooie balans is tussen het oudere, ruigere werk en de nieuwe nummers, die wat meer melodie bevatten. Live is het ook allemaal wat agressiever, door de luide beats en de harde stem van Schoolboy. Zo lijkt het op plaat rustige ‘iBETiGOTSOMWEED’ live niets meer op het origineel.

Van Oxymoron wordt natuurlijk het aanstekelijke ‘Collar Greens’ gebracht, dat een samenwerking is met Kendrick Lamar. De raps van Lamar komen van band en Schoolboy rapt zijn stukken hier dan gewoon overheen. Dit blijft toch wel een nadeel van zo’n hiphopconcert, dat alle muziek verder kant en klaar afgespeeld wordt. Zo geeft Schoolboy zichzelf zelfs een adempauze wanneer hij ‘m.A.A.d city’ van Lamar laat spelen en alleen af en toe wat tekst meerapt.

De gehele set bevat negentien nummers die elkaar in hoog tempo opvolgen Het is geen uitzondering als een track niet volledig gespeeld wordt, maar gewoon abrupt stopt om vervolgens meteen het volgende nummer in te zetten. Zo kan je inderdaad veel laten horen, maar een beetje gehaast is het wel. De toegift bevat uit ‘Prescription/Oxymoron’, waarbij het publiek nog één keer uit haar dak gaat en dan is het meteen afgelopen. Het voelt alsof er wat meer in had gezeten: Wat minder kwantiteit en wat meer kwaliteit.


Je kunt geen reactie achterlaten.