Groezrock 2014: dag 1

Door Niels de Bruijn en Anne Kohler 5 mei 2014 1

De line-up van het tweedaagse festival Groezrock in Belgi? is wederom van te smullen. We hebben dit jaar geprobeerd de bijzondere en exclusieve shows te bekijken, in plaats van opnieuw het rijtje bands als Terror, H2O, Madball, Ignite of The Ghost Inside af te werken, hoe tof deze shows ook zijn geweest.

groezrock_kidsinsane1

groezrock_kidsinsane2

Kids Insane

groezrock_ironchic3

groezrock_ironchic2

Iron Chic

La Dispute past perfect in de kleine tent en hoewel?Rooms of the House nog niet zo lang uit is worden deze nummers net zo hard meegezongen als het werk van Wildlife, dat de setlist domineert. Voor veel publiek duidelijk niet stoer genoeg, maar wel een intense en overtuigende show.

Tussendoor is het werkelijk gigantisch druk bij de vegan catering van Just Like Your Mom. Het zijn niet de rijen van twee jaar terug, maar het is prachtig om te zijn hoeveel mensen kiezen voor diervriendelijk eten op een punkrock festival. De zojuist gelanceerde Chili Burger smaakt heerlijk overigens.

In september 2008 was het de laatste keer dat Paint it Black in Nederland speelde, waarbij de show in Arnhem niet helemaal vlekkeloos verliep vanwege een paspoortprobleem. Dan Yemin had al twee keer eerder een prachtige ervaring in Meerhout met Lifetime en Kid Dynamite en ditmaal knalt de Etnies Stage volledig uit zijn voegen met alle stagedivers en sing-alongs; het podium is perfect voor Paint it Black. Het maakt niet uit of de nummers van?CVA?of de laatste reeks 7 inches afkomstig is, mensen blijven woord voor woord alles meeschreeuwen. Dit is de band van de vrijdag!

groezrock_paintitblack1

groezrock_paintitblack2

groezrock_paintitblack3

groezrock_paintitblack4

Paint it Black

Milo en de Descendents waren drie jaar terug verantwoordelijk voor een prachtige show. Dat betekent dat deze show iets minder bijzonder is, zeker omdat de setlist best lijkt op die van vorige keer. Maar wie maalt daarom als de band hit na hit van Milo Goes to College?op een meezingende Monster Stage afvuurt. Milo zelf is goed bij stem, hoewel zeker de oudste snellere nummers hem zichtbaar moeite kosten. Maar?aan uitvoeringen van ‘Clean Sheets’, ‘Silly Girl’, ‘Coffee Mug’ of ‘Talking’ is niet te horen dat Aukerman niet wekelijks meer op de planken staat. Ga zeker dit jaar nog?Filmage?proberen te kijken, de documentaire over deze invloedrijke punkrockband.

groezrock_descendents2

groezrock_descendents1

groezrock_descendents4

Descendents

Ook Walter Schreiffels is weer terug op Groezrock, ditmaal met Quicksand. Voor het Impericon Stage niet de beste band, zeker zo laat. Hiervoor stonden er toch hele andere bands geprogrammeerd en het toegestroomde jongere publiek weet niet helemaal wat ze ermee aanmoeten. Terwijl de oudere generatie staat te genieten van een geweldige show, waarbij zeker niet iedereen staat te wachten op ‘Dine Alone’. Schreiffels heeft een uitstekende podiumpresentatie en laat horen waarom ook deze band van hem zoveel andere bands heeft ge?nspireerd, zo ook Drugchurch die de dag erna moeite hebben met de grote tent.

groezrock_quicksand1

groezrock_quicksand3

groezrock_quicksand2

groezrock_quicksand4

Quicksand

NOFX speelt geregeld volledige albums live, zo kwam tijdens de laatste show in de Melkweg twee jaar terug ook?Punk in Drublic integraal voorbij. Daarom is deze show niet zo bijzonder als de afsluiter van morgen, maar wel leuk dat Milo enkele malen zijn opwachting maakt. ‘Linoleum’ of ‘ Kill All the White Men’ horen we eigenlijk al vaak genoeg, net als die flauwe grappen. De organisatie moet natuurlijk dit soort namen blijven boeken om een waardige headliner neer te zetten en NOFX is zeker niet slecht maar toch beklijft zo na Quicksand en de derde keer NOFX in vijf jaar wel een beetje een déjà-vu-gevoel om de koude nacht in te gaan.


Tekst: Niels de Bruijn
Fotografie: Anne Kohler

Eén reactie »

  1. Erik 6 mei 2014 om 10:09 -

    Wel goed dat je voor die gratis tickets over 6 bands hebt geschreven in zo’n beknopte vorm! Kijken of ik met een statusupdate op facebook gratis binnenkom volgend jaar.