Groezrock 2014: dag 2

Ook op de tweede dag van Groezrock genoeg bijzondere bands die we niet heel vaak in Europa voorbij zijn komen.

Doomriders tourt niet veel in Europa, voornamelijk door het volle schema van Nate Newton. En dan mag de band wel hard aftrappen met ‘Heavy Lies the Crown’, heel bijzonder is de show helaas niet. Aan de inzet van de band mag het niet liggen, maar de nummers lijken toch wel erg veel op elkaar en niks is zo lekker als ‘Darkness Come Alive’. Daarbij komt ook nog eens dat het geluid wel erg zacht staat en het merendeel van het publiek toch staat te wachten op een breakdown hier en daar. Niet slecht, maar als?I Killed the Prom Queen ervoor de tent wel los krijgt weet je dat je niet helemaal op het juiste festival bent als band.

Waarom is All altijd bekend gebleven als het side-project van de grotere Descendents broer? Door te focussen op de twee sterkste albums Allroys Revenge en Mass Nerder bewijst de band terecht in de grootste tent te mogen staan en deze goed te kunnen vermaken. Toch is het lang niet zo druk als gisteren toen Milo stond te zingen. Jammer.

Touché Amoré?mag dan wel met hun derde album?iets rustiger aan gedaan hebben, live spatten de vonken er nog steeds vanaf.?Er is geen verschil tussen hoe hard het oudere werk wordt meegezongen met ‘Harbor’ bijvoorbeeld. Tussen alle stagedives door houden Jeremy Bolm en zijn bandleden zich uitstekend staande met een energieke show. Juist voor dit soort bands is de Etnies Stage een perfecte keuze van Groezrock, de intieme hardcoreshow beklijft vandaag het beste.

groezrock_toucheamore

groezrock_toucheamore2

groezrock_toucheamore4

groezrock_toucheamore3

Touché Amoré

Modern Life is War is net zo’n grote trekker als Paint it Black gisteren. Vorig jaar waren er opeens shows en een nieuw album en nu vlammen op Groezrock. En ook dat in de kleine tent. Met ‘The Outsiders (AKA Hell Is for Heroes Part I)’ begint de band sterk, maar qua sfeer lijkt het nog even op gang te moeten komen. Dit gebeurt helaas enkele keren tijdens de set ook, zo kiest de band ervoor een minder sterk nummer van?Fever Hunting als ‘Brothers in Arms Forever’ te spelen. Maar wordt er iets van?Witness?gespeeld gaat echt de hele tent los. De setlist is sowieso om van te smullen met het meeste werk van de eerste twee albums. Zanger?Jeffrey Eaton straalt oprecht uit zich op zijn plaats te voelen, maar heeft helaas wel een irritante galm op zijn zang zitten. Desalniettemin een show waarnaar veel mensen uitkeken en niemand zich teleurgesteld hoeft te voelen als ‘D.E.A.D. R.A.M.O.N.E.S. uitgeklonken is.

groezrock_modernlifeiswar2

groezrock_modernlifeiswar

groezrock_modernlifeiswar3

Modern Life is War

Dat geldt ook voor oudgedienden Cro-Mags?en Judge. De twee New Yorkse grootheden rekenen af met grappen over uitgebluste en op geldbeluste terugkeren in de spotlights door allebei op een andere manier zich overtuigend neer te zetten. John Joseph en Mike Ferraro zijn allebei nog behoorlijk goed bij stem en weten exact hoe ze het publiek een lekker feestje moeten laten vieren, her en der met wat opstartproblemen of een iets trager tempo in de snelle nummers. Age of Quarrel of Bringin’ It Down moeten weer flinke roulatie krijgen bij een hoop mensen thuis na deze afsluittandem in de Etnies tent.

Dat krijgen we dubbel en dwars overigens ook bij?The Hives, die helemaal geen ‘Hate to Say I Told You So’ nodig hebben om iedereen “ladies….gentlemen….ladies and gentlemen” los te krijgen. De nummers van Lex Hives worden zo spetterend gebracht dat het een plezier is aan naar te kijken. Het voorstelrondje op het einde tijdens ‘Tick Tick Boom’?is te lang maar verder is de rockshow van de Zweden heerlijk.

groezrock_cromags1

groezrock_cromags2

Cro-Mags

groezrock_judge1

groezrock_judge2

groezrock_judge3

Judge

groezrock_hives1

groezrock_hives2

The Hives

The Offspring is niet zo punk als veel bezoekers van het festival zichzelf vinden maar toen bekend werd dat de band?Smash zou spelen was de afsluiter voor velen opeens wel?salonf?hig. Dexter Holland heeft een extra gitarist ingeschakeld, is dik, kan niet zo goed meer springen maar weet wel alle zanglijnen te halen (of liep er toch een bandje mee?). De hits van?Smash staan twintig jaar na dato nog steeds als een huis, maar juist nummers als ‘Something to Believe In’ of ‘So Alone’ maken het een bijzonder leuk optreden mee te krijgen. Alleen ‘What Happened To You’ is dan jammer, maar gelukkig weet de band dat zelf ook. Op ‘Self Esteem’ moesten we even wachten maar?The Offspring heeft zeker laten horen nog steeds een punkrocktent volledig uit zijn dak te laten gaan. Zelfs tijdens de ietwat zwakke toegift waarbij nummers van het vorige decennium voorbij kwamen.

Daarmee is Groezrock 2014 te einde en kan het speculeren beginnen naar de exclusieve shows van volgend jaar.


Tekst: Niels de Bruijn
Fotografie: Anne Kohler