Happy Camper @ Mezz, Breda

Door Inge Gruijters 10 mei 2014 1

Een stel koddige zwart-witgestreepte beestjes rent op smalle pootjes met minuscule voetjes een dak op. De aandacht van het publiek in Mezz wordt direct gevestigd op het grote scherm dat op het podium staat en er verschijnen direct glimlachjes op gezichten. Een goede zet om de avond te openen met schattige videoclip bij single ‘The Daily Drumbeat’. Vooral ook door daaropvolgend de geestige korte animatiefilm ‘MUTE’ te tonen, krijgt Happy Camper de lachers op zijn hand.

De filmpjes komen van designerstudio Job, Joris & Marieke en de ‘Job’ van dit bedrijfje is tevens het creatieve brein achter het Nederlandse popmuziekproject Happy Camper. De beste man schreef iets teveel liedjes in de tijd dat hij de toetsenist verving bij El Pino and the Volunteers en om de ongebruikte nummers niet verloren te laten gaan, ontstond het project Happy Camper. In 2011 kwam het eerste album Happy Camper uit, waarop een heleboel gastbijdragen te horen waren van de crème de la crème van de alternatieve Nederlandse popmuziek. Dat is niet anders op het recent verschenen The Daily Drumbeat en ook live is het een gezellig drukke boel op het podium tijdens deze aftrap van de clubtour van Happy Camper.

De groep, allen gehuld in zwarte broek of rok en een zwart-wit gestreepte longsleeve, komt het podium op en er wordt afgetrapt met de nieuwe single ‘The End Of Now’, gezongen door Leine. Zij geeft direct het stokje door aan Maurits Westerik (GEM) voor het nummer ‘All We Ever Wanted’. De prachtige popliedjes van Job Roggeveen bevatten invloeden uit chansons, jazz, gipsy- en filmmuziek en bijna ieder liedje wordt door iemand anders gezongen; Tim Knol, David Pino (El Pino and the Volunteers), Odilo Girod (Coparck), Janne Schra (Room Eleven), Helge Slikke en Bouke Zoete passeren de revue. Door al deze verschillende zangers en zangeressen zou je haast vergeten dat er ook nog een fantastische band op het podium staat; niet zelden is bijvoorbeeld te zien dat toetsenist Jelte Hering zowel toetsen beroert als tegelijkertijd trompet speelt. Ook het instrumentale nummer dat wordt uitgevoerd door violist Ben Mathot en sopraan saxofonist Edward Capel is erg indrukwekkend.

Ongeveer halverwege de set wordt duidelijk dat rapper MC Fit er eigenlijk ook bij had moeten zijn vanavond, maar “Fit was niet fit” en dus heeft Maurits Westerik last-minute zijn liedje ingestudeerd. De andere zangers vergezellen hem nu allemaal op het podium voor mentale ondersteuning en vormen zo wel een erg bijzonder ‘achtergrondkoor’. Ze blijven plakken om met zijn allen, onder leiding van zanger Bouke Zoete, single ‘The Daily Drumbeat’ ten gehore te brengen.

De muziek en het geheel van het podium opkomende en weer afgaande muzikanten die steeds opnieuw over het propvolle podium heen klauteren, doet qua sfeer een beetje denken aan een professionele variant op het ‘Podium Uurtje’ vroeger op school. Het decor bestaat uit een mooie projectie van een daklandschap met een nachtelijke hemel, maar wanneer Leine en de erg verlegen Tim Knol tegen het einde van de set samen ‘On a Clear and Moonlit Sky’ inzetten, verschijnt er plotseling een felle maan. De nacht valt met dit charmante duet en helaas gaat dat al snel samen met het einde van dit optreden.

Gelukkig komt deze ‘supergroep’ nog even terug voor een toegift. Ook geestesvader Job Roggeveen zingt een liedje en vervolgens wordt het concert afgesloten met ‘Born With a Bothered Mind’ van de eerste plaat. De clubtour van Happy Camper bestaat slechts uit een paar optredens, maar?die zijn nog niet uitverkocht. Ga dit zien als je de kans hebt.


Eén reactie »