Cult Of Luna @ Tivoli De Helling, Utrecht

Door Jeffrey Zweep 11 mei 2014 Reacties staat uit voor Cult Of Luna @ Tivoli De Helling, Utrecht

Cult Of Luna organiseert in Londen een eigen festival: Beyond The Redshift. Naast de Zweedse grootmeesters is God Seed, de nieuwe band van Gorgoroth’s Gaahl, de andere headliner van het festival. In de aanloop hiervan touren beide bands gezamenlijk door Europa om een beetje op te warmen. Onlangs stonden ze in Tivoli De Helling en wij waren erbij.

God Seed sloegen we vakkundig over, maar we stonden ruim op tijd ge?nstalleerd voor Cult Of Luna. We konden ook niet anders, na het fantastische optreden in de Haarlemse Patronaat. Tijdens deze leg van de tour opent de band niet met ‘The One’, maar met ‘The Sweep. Deze intro duurt langer, klinkt logger en voelt zo mogelijk nóg mysterieuzer.

Hierna is het tijd voor ‘Light Chaser’, van nieuwe EP Vertikal II, Met z’n cleane gitaar-en-synthesizerpartijen en donkere percussie en vocalen is dit een nummer van uitersten, eentje die het live nog beter doet dan op plaat. Toch lijkt desbetreffende EP niet helemaal geland te zijn, weinig bezoekers gaan op in het nummer.

Met drie gitaristen, twee drummers, een bassist en een toetsenist is de band bekend om de muur van geluid, maar die horen we pas echt bij ‘Following Betulas’, de afsluiter van vijfde studioplaat Eternal Kingdom. Deze plaat fungeert als een turning point in de carrière van de band, vanaf hier werden zowel de muziek als de vocalen harder, rauwer en donkerder. ‘Following Betulas’ is hét voorbeeld hiervan, hier kwam alles op Eternal Kingdom samen. Dit nummer zo vroeg in de set vraagt heel veel van de bezoekers.

Niet veel later in de set volgt het langgerekte ‘Ghost Trail’, van dezelfde plaat. Band en publiek lijken enigszins vermoeid: op het podium sluipen schoonheidsfoutjes erin en in de zaal kijkt een enkeling verveeld rond. Hierna volgen nog meer langgerekte nummers: de band laat het achtien-minuten durende opus ‘Vicarious Redemption’ opvolgen door het net boven het kwartier inklokkende meesterwerk ‘Dark City, Dead Man’. Het publiek gaat er voor staan als de band ‘In Awe Of’ inzet. Deze climax kan tot goedkeuring rekenen van Gaahl, die al de hele show met een appreci?rende blik in de zaal staat. Het septet uit Ume? is niet zo foutloos in vergelijking tot de show in Patronaat vorig jaar, maar wat blijft Cult Of Luna een fantastische liveband.

Je kunt geen reactie achterlaten.