Moss @ Mezz, Breda

Indiepopband Moss is één van Nederlands meest door critici bejubelde bands. 3voor12 noemde ze “een van Nederlands meest ‘eigen’ bands” en volgens OOR “horen ze met hun vierde album definitief tot de crème de la crème van de Nederlandse popmuziek”. Toch is geen enkel optreden van de bescheiden clubtour op voorhand uitverkocht; gelukkig is Mezz op deze zaterdagavond toch aardig gevuld.

Maar eerst is het de beurt aan Beginners, een nieuw Excelsior-bandje met allerlei bekende gezichten. Frontvrouw Susanne Linssen kunnen we kennen als violiste van Hospital Bombers en Awkward I. Zij wordt in deze formatie vergezeld door Marit de Loos (Caesar), Geert de Groot (Scram C Baby) en Maarten Kooijman (Johan). Vlak voor aanvang van de clubtour van Moss bracht Beginners hun debuutsingle ‘This Is Where I Got Off’ uit; een vrolijk popliedje waarin de viool een belangrijke rol speelt. Hun muziek doet denken aan die van Feist, Hospital Bombers en een vleugje The Corrs; poppy folkmuziek met een countrysausje. Linssen heeft een mooie stem en de band speelt prima, maar toch verloopt het optreden wat stroef, waarschijnlijk mede door het gebrek aan aandacht vanuit de zaal. Het lawaai dat de zaal produceert is geen geroezemoes meer te noemen, erg jammer.

Dan Moss. Er wordt afgetrapt met ‘We Both Know The Rest Is Noise’, de titelsong van het laatste album. Geen flauwekul en gewoon lekker spelen, moet de band gedacht hebben, want op af en toe een korte “bedankt” na wordt er niet gepraat tussen de songs door. Gelukkig is spelen iets wat deze band goed kan, heel goed zelfs. Het geluid in Mezz in uitstekend en de prachtige, warme, galmende stem van frontman Marien Dorleijn komt daardoor goed tot zijn recht. Er komt een mooie mix voorbij van nummers van de laatste drie albums, met We Both Know The Rest Is Noise natuurlijk als aandachtspunt. Opvallend is dat het publiek vooral reageert op songs van Never Be Scared / Don’t Be A Hero, met ‘I Apologise (Dear Simon)’ als uitschieter. Toch ligt het absolute hoogtepunt van de show vlak voor het einde van de reguliere set, wanneer ‘Reset’ en vooral ‘New Shape’ van het laatste album gespeeld worden. Wat een energie. De versie die we vanavond horen knalt werkelijk de zaal in en is veel langer, steviger, en meer elektronisch en funky dan op de plaat; heel erg vet.

Na een kort moment van afwezigheid is ook de toegift er een om ‘u’ tegen te zeggen. Dit is ook het moment voor de nieuwe bassist Koen Van De Wardt om te schitteren. Hij zong vanavond al een paar keer eerder een nootje mee, maar in ‘Bruised’ krijgen we wat langer de kans om te horen dat ook hij gezegend is met een prachtige stem. Een prima aanwinst voor de band. Dan werkt Moss naar een instrumentale climax toe, om vervolgens toch echt definitief het podium te verlaten. Breda mocht genieten van een erg goed optreden van een erg goede band.