Angel Olsen – Burn Your Fire For No Witness

Door Julien L'Ortye 15 mei 2014 Reacties staat uit voor Angel Olsen – Burn Your Fire For No Witness

(Album – Konkurrent)?jag246.11183Nee, een zonnestraaltje is ze niet bepaald, die Angel Olsen. Op Burn Your Fire For No Witness, haar tweede plaat, die voornamelijk over eenzaamheid en (liefdes)verdriet – sowieso niet bepaald onderwerpen voor een gezellig gesprek – gaat, is het tekstueel direct raak: ‘I want nothing but / for this to be the end’, zingt de geadopteerde Amerikaanse in ‘Unfucktheworld’. Qua repetitief gitaarlijntje doet de twee minuten durende openingstrack een beetje denken aan Sharon Van Etten’s ‘Serpents’, hoewel Olsen het hier vooral van haar bij vlagen welhaast snerpende en immer indrukwekkende vocalen moet hebben.

De sfeer die de oogstrelend mooie brunette op Burn Your Fire For No Witness schetst, is er eentje van weinig hoop, terwijl ze eigenlijk geen seconde gepijnigd of beklaagd klinkt, hooguit getergd, zoals in het sterke ‘Hi-Five’: ‘I feel so lonesome / I could die’, dat ze een soort cynisch zangerig uit haar strot laat komen, met die bezwerende stem van haar. Die stem zorgt er ook voor dat ‘White Fire’, met een lengte van zeven minuten met afstand het langste liedje van het album, nooit echt als een lange zit aanvoelt. Dat is enkel het geval bij ‘Enemy’, dat als voorlaatste op de plaat staat. Er gebeurt niet zo heel veel in het liedje en het bestaat voornamelijk uit weinig boeiend gitaarspel en de stem van Olsen die op een wel heel erg niks-aan-de-hand-tempo haar teksten zingt.

Dat doet verder niets af aan de gewijzigde koers die Olsen sinds single ‘Sweet Dreams’ (2013) vaart ten opzichte van haar (eveneens uitstekende) debuutplaat Half Way Home uit 2012, waarbij ze de alternatieve folk van toen inruilt voor ietwat psychedelische popliedjes, die nog steeds het meest voort worden gestuwd door haar strot. Die keuze maakt het geheel niet alleen toegankelijker, maar ook nog beter. Laat Angel Olsen maar lekker eenzaam en verdrietig zijn.

Je kunt geen reactie achterlaten.