Killer Be Killed – Killer Be Killed

Killer be Killed(Album – Nuclear Blast) Killer Be Killed is een supergroep ontstaan toen Greg Puciato op ‘Rise of the Fallen’ van Soulfly’s Omen meezong. Daar is toen een vriendschap ontstaan tussen hem en Max Cavalera. Samen met Troy Saunders en ?Dave Elitch (die een jaar voor The Mars Volta op tour heeft gedrumd) zijn er twaalf nummers opgenomen voor het debuut.

De cruciale vraag is of je van groove metal houdt. Killer Be Killed houdt namelijk vast aan de elementen van Soulfly, technische hoogstandjes van The Dillinger Escape Plan, Mastodon of The Mars Volta hoef je nauwelijks te verwachten. Wat dit project meer maakt dan de zoveelste naam waaronder Cavalera muziek maakt is het feit dat ook Puciato en Saunders de zang voor hun rekening nemen. Juist deze afwisseling maakt Killer be Killed de moeite waard, hoewel je al vrij goed zonder ook maar een nummer gehoord te hebben kunt voorspellen hoe het album klinkt. Heb je alleen de single ‘Wings of Feather and Wax’ gehoord? Dan is het goed om te weten dat dit juist het meer onge?nspireerde en voorspelbare nummer van de plaat is, de afwisseling komt later beter tot zijn recht.

We hebben hier te maken met een viertal dat zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Dat schept verwachtingen die niet helemaal waargemaakt worden. Desalniettemin is het een aardig album, waarbij Cavalera sinds tijden weer eens iets uitbrengt dat niet 100% zoals zijn oude werk klinkt.