Residentie Orkest & My Brightest Diamond @ Paard, Den Haag

Het Residentie Orkest heeft de handen ineengeslagen met het Paard van Troje voor de serie Symphonic Junction: klassiek ontmoet pop. Voor de zesde editie speelt het Residentie Orkest, onder leiding van dirigent André de Ridder, twee stukken. Het door Tyondai Braxton gecomponeerde ‘Fly By Wire’ (2013), en ‘Penelope’ (2010) door Sarah Kirkland Snider.

img_0271_1

De twee stukken verschillen van elkaar in tempo, gevoel en kleur. ‘Fly By Wire’ is statisch, complex en kil. Het stuk van Snider, ‘Penelope’, wordt naast het orkest vertolkt door My Brightest Diamond zangeres Shara Worden. Worden legt, terwijl het orkest zich voorbereid, uit dat het stuk gaat over de echtgenoot van een vrouw die na een afwezigheid van twintigjaar weer op de stoep staat, lijdend aan geheugen verlies. Een veteraan uit een naamloze oorlog, hij weet niet meer wie hij was, zij niet wie hij geworden is. Terwijl ze wachten tot de man zichzelf vindt leest ze hem de Odyssee van Homerus voor, door de reis in het boek vindt ze een weg in het geheugen van haar vroegere man en de herinneringen aan de gruwelijkheden -en trauma van oorlog. Het stuk is intens, de muziek indringend en melancholisch, teksten symbolisch.

img_0322

Vanavond is wederom het bewijs dat klassieke muziek absoluut een plaats heeft in de moderne poptempels. Indie Classics, zoals het Residentie Orkest het noemt, bezorgd de bezoekers een onvergetelijke avond.

Roar E-Zine was er bij voor een fotoverslag. Hier vind je meer informatie over het stuk ‘Penelope’ en hier over de volgende edities van Symphonic Junction.