Scott & Charlene’s Wedding @ Merleyn, Nijmegen

Door Robin Oostrum 24 mei 2014 Reacties staat uit voor Scott & Charlene’s Wedding @ Merleyn, Nijmegen

Scott & Charlene’s Wedding bracht in de zomer van 2013 Any Port In A Storm uit. En ja, dat was dat album met die regelmatig o zo valse leadzang. Toch sloeg het aan: de verslavende liedjes met geestige teksten kregen van menig muziekblog de nodige aandacht, maar Nederlandse shows bleven lange tijd uit. Tijdens het optreden vanavond in Merleyn, een half jaar geleden al aangekondigd, blijken de wittebroodsweken inmiddels voorbij.

Het Australische viertal rond de in New York woonachtige Craig Dermody maakt laconieke slackerpop. Die doet qua verveelde zang en luchtige teksten over meisjes en ex-vriendinnetjes denken aan Mac DeMarco, terwijl de spanning erin blijft dankzij opvallende dreampop-gitaarlijntjes en felle postpunk-momenten die op hun beurt weer vergelijkingen oproepen met respectievelijk Real Estate en Parquet Courts. Die gitaarlijntjes komen vanavond trouwens niet meer van Mickael Caterer, die volledig voor zijn solo-project Shorts heeft gekozen.

Gelukkig heeft de band een uitstekende vervangster gevonden in Gill Tucker, eveneens uit Melbourne. Sterke nummers hebben de Aussies eveneens: het heerlijk loom-depressieve ‘1993’ bijvoorbeeld, dat met haar refrein (“it was 1993, 1993 / and I ain’t done much changing in what I love since 1993”)?wel haast een parodie op grunge-bands uit het genoemde jaar moet zijn. Of het aan voorprogramma The Afterveins opgedragen ‘Spring St’, waarin Craig op de stoep lopend herinneringen aan een ex-vrienden ophaalt. Alle referenties zijn net zo laconiek als de bandnaam, die verwijst naar een aflevering uit de Australische hitserie Neigbours uit de jaren 80. (Voor de volgende pubquiz: Charlene wordt daarin gespeeld door Kylie Minogue.)

Maar het wil vanavond niet echt loskomen. Daarvoor speelt de band te verveeld, te laconiek. En daarvoor is de bassist te stoned, die het hele optreden met zijn rug naar het publiek zijn best doet om zijn drummer bij te houden. Dat optreden duurt overigens zo’n veertig minuten: na een punky ‘Jackie Boy’ en een (uiteraard) nonchalante cover van The Go-Betweens blijft ‘Junk Shop’ vanavond de opvallende setlist-afwezige. En dat is zonde, want het viertal moet het vanavond puur van haar sterkere nummers hebben. Op andere momenten blijkt Scott & Charlene’s Wedding vooral een highschool-act die lekker aanrommelt.


Je kunt geen reactie achterlaten.