Son Lux @ Tolhuistuin, Amsterdam

Door Chantal Koolhaas 26 mei 2014 Reacties staat uit voor Son Lux @ Tolhuistuin, Amsterdam

De Amerikaanse Ryan Lott, het brein achter Son Lux, is de laatste tijd lekker bezig. Zijn derde plaat Lanterns bevat het koningsstuk ‘Lost It To Trying’, die de vergelijking met Sufjan Stevens niet kan weerstaan, en Lott cre?erde met Stevens en Serengeti onder de naam Sisyphus een prachtige plaat. Vanavond staat Son Lux in de zaal van de Tolhuistuin in Amsterdam. De zaal is nog niet zo lang geopend en ook nog niet helemaal af, waardoor het een beetje kaal aanvoelt. Desalniettemin verheugen we ons op de live uitvoering van de muziek van Son Lux.

Iets na half negen komen drie mannen het podium op, ieder in een zwart t-shirt en bril gekleed en gezamenlijk timide ogend. De laptop en keyboard van Lott staan iets gekanteld, wat het mogelijk makkelijker maakt om deze te bespelen. Het is albumopener ‘Alternate World’ dat vandaag ook de set mag aftrappen en dat gebeurd heel anders dan op plaat. Het ritme wordt vertraagd ingezet, maar door de live drums en strakke gitaarpartijen komt er gedurende het nummer meer en meer energie in. De track wordt over meer dan vijf minuten uitgesmeerd, onder andere door een kleine gitaarsolo, waarna het geluidgeweld weer losbarst met de inzet van de drums. De drie mannen op het podium leven zich uit, springen en gebruiken handgebaren om hun muziek kracht bij te zetten.

Son Lux speelt vanavond veel van Lanterns, waarbij elk nummer muzikaal geweld bevat, met experimentele stukken die hier en daar niets meer van het origineel bevatten. De gitaar ronkt en snerpt, de drum kent soms vreemde ritmes en het is in deze gevallen alleen de elektronica van Lott die je aan het origineel doen herinneren. Hoewel de instrumentale stukken soms wel érg instrumentaal zijn, is de live-uitwerking geweldig. Denk bijvoorbeeld aan het eigenlijk rustige ‘Easy’, dat live uit zijn voegen barst.

Verder is het duidelijk dat we hier te maken hebben met drie waardige artiesten, Lott verrast ons met eigenaardige geluiden uit zijn keyboard, de drummer speelt op een gegeven moment met drie drumstokjes en wisselt zijn reguliere drums af met drumpads en de gitarist heeft de kunst van gitaar spelen met zijn tanden onder de knie. Deze elementen dragen bij aan een indrukwekkende show, waarbij ook wat ouder werk wordt gespeeld, zoals het experimentele ‘Claws’ (van We Are Rising) en het rustige ‘Stay’ (van At War With Walls & Mazes).

De reguliere set wordt – natuurlijk – afgesloten met ‘Lost It To Trying’, dat je live helemaal meeneemt. De ijzige uithalen komen uit de laptop, maar Lott zingt met passie en de instrumentatie is goed in balans, wat de muzikale explosie tot zijn recht doet komen. Na afloop komen de mannen bezweet bij elkaar en geven een gezamenlijke buiging. Maar, niet gevreesd, de toegift is er al vrij rap. Met ‘All The Right Things’ speelt het drietal vanavond nog een keer samen, waarna Lott solo met ‘Lanterns Lit’ het einde van de show inluid. Een érg indrukwekkende show.


Je kunt geen reactie achterlaten.