Together PANGEA @ Merleyn, Nijmegen

Door Inge Gruijters 28 mei 2014 1

Een ogenschijnlijk schuchtere zanger met een doorschijnende blouse en een dame met lichtblauw haar en knalrode lippen. Dat zijn bij binnenkomst in de zaal toch wel de blikvangers op het podium. Pow! is begonnen en dat gaat gepaard met een flinke portie zeer onprettige herrie. Deze gasten uit San Francisco maken synthesizer-punk, maar die klinkt vanavond nergens naar. De gitaar klinkt metalig, er is werkelijk geen woord van de lyrics te verstaan en de synth-bas dreunt zo hard dat je er bijna hartkloppingen van zou krijgen. En dat alles bovendien op een veel te hoog volume en met weinig uitstraling vanuit de band. Geen succes.

Gelukkig komt together PANGEA dat met liefde goedmaken. De zaal is goed gevuld en het geluid is tijdens de hoofdact veel beter afgesteld. Ook de sfeer zit er meteen goed in. In Nederland gonst het al een tijdje rond deze alternatieve punk/garagerockband uit Los Angeles, en dat terwijl er toch niet bepaald veel muziek van ze beschikbaar is. Wanneer ‘Sick Shit’, één van de vier tracks op Spotify, al als tweede voorbij komt, wordt deze positief ontvangen en zanger William Keegan waagt zelfs een paar stapjes het publiek in. Bekend of onbekend blijkt echter weinig uit te maken, er wordt driftig meegeknikt en al na een paar nummertjes ontstaat er een moshpit. De muziek is rauw, energiek, enigszins puberaal, maar onvoorspelbaar en wordt vol overgave gebracht. Daar wordt met volle teugen van genoten, er wordt volop gedanst, gebeukt, gesprongen en zelfs wat gecrowdsurft. De reguliere set wordt afgesloten met ‘Gates of Heaven’, een cover van The Dad Horse Experience. Een toegift is natuurlijk vanzelfsprekend en vooral gezien er in Merleyn niet iets is wat op coulissen lijkt, duurt het ook niet lang voordat de heren hun instrumenten weer op nemen. Na opnieuw een cover, ditmaal van Nirvana’s ‘Breed’, is dit energieke feestje helaas al na ongeveer drie kwartier afgelopen. Nu is het wachten tot er meer muziek van together PANGEA beschikbaar komt, want het is duidelijk dat het publiek daarop zit te wachten; wanneer Keegan aankondigt dat ze na de show t-shirts and stuff te koop hebben, wordt er vanuit het publiek vooral om records gevraagd. Ach, een condoom met de tekst ‘My dick is soft’ is ook leuk, toch?


Eén reactie »

  1. Niek Nellen 3 juni 2014 om 14:41 -

    Hee yo Inge, Pangea bestaat al een tijdje hoor. Album “Living Dummy” uit 2011 (toen heetten ze nog enkel Pangea) en laatste album Badillac is een gehele LP. Kunde lekker luisteren allemaal.