PopUp 010 @ Rotterdam

“Van loods tot lunchroom en van leegstaand kantoor tot ongebruikt theater, Rotterdam heeft veel panden die als tijdelijk poppodium kunnen worden gebruikt. PopUp 010 benut die kans door tweemaandelijks concerten te organiseren. Kleinschalige, (semi) akoestische optredens van acts uit binnen- en buitenland. De nadruk van de programmering ligt op het presenteren van talentvolle, op het punt van doorbraak staande bands.”

Dit prijkt er op de website van de Rotterdamse organisatie. De vierde editie, welke wederom uitverkocht is, van de popup concerten wordt georganiseerd in samenwerking met het architectuurfestival zigzagcity. Zodoende zijn er niet twee maar vier optredens vanavond.

De uit Zimbabwe afkomstige singer-songwriter Ryan Koriya, die ook actief is als bassist in het collectief Mann Friday, mag als eerste aan de bak op het terras van café Haagse Bluf. De muzikant pendelt momenteel, zo vertelt hij, tussen Berlijn en Nederland. Hij speelt op straat, in metrostations, op festivals en in kroegjes. Zo stond hij gisteren nog met de Daft Punk-cover ‘Get Lucky’, want daar verdien je geld mee, op Alexanderplatz in hartje Berlijn. Met niet meer dan een gitaar en een tamboerijn staat Ryan op een klein buitenpodium, het publiek, nog wat onwennig qua setting, op grote afstand. Koriya ziet in Ryan Adams een voorbeeld, wat je terughoort in zijn manier van zingen. Iets rauws in de stem, een zelfde soort intonatie.

Het in groepen opgedeelde publiek loopt met gidsen via architecturale hoogtepunten naar de tweede locatie. Het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente is vanavond het podium voor de Britse Douglas Dare. Het laatste staartje kaarten die er nog waren gingen de laatste dagen als zoete broodjes over de toonbank. De Engelsman stond eerder in Den Haag op het podium, en met een titel als ‘Douglas Dare over‘whelm’ing met intiem concert’ boven de recensie, zullen mensen de kans deze man in zo’n kleine setting te zien, met beide handen aangegrepen hebben. Het debuut album Whelm is net uit, Dare reist samen met percussionist Fabian Prynn door Europa en sluit vanavond in Rotterdam de tour af. Het optreden is intens en indrukwekkend. Soms benadert Dare zijn muziek vanuit de klassieke hoek, dan weer met elektronische beats als fundament van zijn nummers. De aanwezigen lijken collectief de adem in te houden tijdens het optreden.?Met Douglas Dare lijkt PopUp 010 zo’n artiest op doorbreken te pakken te hebben, volgend jaar staat hij vast in grote uitverkochte zalen.

Weer terug bij de Haagse Bluf speelt de Rotterdamse singer-songwriter Frank Goverts?op dezelfde plek waar eerder die avond Ryan Koriya stond. Americana van eigen bodem, gewapend met gitaar, harmonica en anti-hooikoortsmedicijnen geeft Goverts een prima optreden weg. Na een fenomenaal optreden van Douglas Dare is het even omschakelen qua geluid en ook de biertjes die lonken willen de aandacht van het publiek nog wel eens afleiden. Goverts lijkt voor hetere vuren gestaan te hebben en weet het publiek uiteindelijk voor zich te winnen met zijn up beat gitaarklanken en warme stem.

We sluiten de avond af in de City Kerk Het Steiger met de formatie Black Oak. Het duo, bestaande uit Black Atlantic-zanger Geert van der Velde en Thijs Kuijken van I Am Oak heeft recentelijk een EP uitgebracht. Ieder neemt een kant voor zijn rekening en er staan twee nummers op die ze gezamenlijk hebben geschreven. Deze indeling houden ze ook vanavond aan, eerst speelt Van der Velde een kwartier, dan Kuijkens en ze sluiten gezamenlijk af. Het is jammer dat het duo niet meer dan twee nummers uit de samenwerking heeft weten te slepen, het geheel is in dit geval meer dan de som van de delen. De live-ervaring vanavond is een slechte weerspiegeling van de EP welke met meer instrumenten en samenzang een veel voller geluid heeft dan we vanavond horen. Zonde, want deze prachtige kerk leent zich tot mooie koortjes, vertilde momenten en kippenvel. En dat bleef uit.

Op 1 augustus vind de vijfde editie van PopUp 010 plaats. Waar? Dat weten we niet, kaarten kun je alvast hier bestellen.