Fortarock 2014

Voor de zesde keer in zes jaar tijd is Nijmegen het decor voor een dag vol met snerpende gitaarsolo’s, woeste riffs en donderende drums. Voor de tweede keer in successie is het Goffertpark het terrein voor Fortarock, na viermaal Park Brakkenstein te hebben aangedaan. Ook dit jaar staan er met onder andere Slayer en Deafheaven zowel oude als nieuwe metalhelden op het programma, maar er is één echte headliner: Iron Maiden.

Wij beginnen bij de mannen van Ghost, waar de set afgetrapt wordt met ‘Year Zero’. De podiumpresentatie is natuurlijk fantastisch, muzikaal staat het als een huis, maar helaas zijn de vocalen van Papa Emeritus II echter niet bijster goed te volgen in de ramvolle tent, waardoor de aandacht ietwat verslapt. Toch maakt de bijna kerkelijke sfeer en de manier waarop hij speelt met het publiek veel goed.

Ghost

Het Amerikaanse Trivium staat al vroeg op de dag op het hoofdpodium, iets wat discutabel genoemd mag noemen, want zoveel groter is bijvoorbeeld Sabaton toch niet? Hoogtepunt is het ijzersterke ‘Black’, maar deze wordt helaas opgevolgd door het immens zwakke ‘Anthem (We Are The Fire)’, iets wat juist tekenend is voor de ontzettende wisselvalligheid van de band. Door naar het circus wat Behemoth heet, waar de bandleden op veilige afstand staan van de vlammenwerpers. Meest neppe show van de dag.

Nep is bepaald geen sleutelwoord bij Deafheaven. De band was als tweetal met Sunbather verantwoordelijk voor één van de beste metalplaten van 2013 en doet het live met drie extra muzikanten. Na die dijk van een plaat kan het alleen maar slechter, maar Deafheaven staat als een huis. Helaas krijgt de band niet de aandacht die het verdient, de band is namelijk the right band at the wrong place.

GrootFORTAROCK14-12deafheaven

Vocalist?George Clarke van Deafheaven

?

Deafheaven

De andere vreemde eend in de bijt, Alter Bridge, staat na Deafheaven op het hoofdpodium maar de vier heren hebben echter niets te klagen over een gebrek aan aandacht. De band wist zich per plaat een hardere sound aan te meten en zo klinken nummers van het eerste uur vandaag toch stukken harder in vergelijken met op plaat. Alter Bridge is echter helaas een band in de categorie ‘grote stappen, gauw thuis’ geworden en speelt alles stukken sneller en rommeliger dan op plaat. Culthelden Carcass daarentegen niet, hier gaat alles vooral hard. Heel hard. Tracks als ‘Buried Dreams’ en ‘Genital Grinder’ vliegen hier om de oren.

Carcass

Al tijdens de laatste nummers van Carcass stroomt de tent ietwat leeg, want een goede plek bij Slayer is absolute noodzaak. Openend met ‘World Painted Blood’ zit de sfeer er al goed in bij het publiek vooraan, met veel gebalde vuisten tot gevolg. Het voorste vak is tijden de eerste drie nummers afgesloten en wanneer de fotografen teruglopen springt een fan over de hekken de fotopit in. Liefst drie beveiligers voeren hem af, waardoor hij niets meer meekrijgt van de rest van de set met onder andere ‘Disciple’ en ‘Raining Blood’. In de toegift is er zelfs nog ruimte voor ‘South of Heaven’ en ‘Angel of Death’.

GrootFORTAROCK14-27Slayer

Basist en vocalist Tom Araya van Slayer

Slayer

In de setlist van Dimmu Borgir natuurlijk hele andere tracks én een zeer clowneske podiumpresentatie. Na derde track ‘Lepers Among Us’ haken we af, dit is niet om aan te zien. Door naar Anthrax, die verantwoordelijk zijn voor het drukste moment bij het kleinere Monster Energy Stage. We missen ‘Caught in a Mosh’ ?waardoor de pret er natuurlijk al wel vrij snel van af is. Gelukkig zien we genoeg om te constateren dat oerlid Scott Ian nog steeds in goeden doen is.

Dimmu Borgir

Rond de klok van negen is het dan eindelijk Iron Maiden-tijd. Na UFO’s ‘Doctor, Doctor’ trapt het zestal af met ‘Moonchild’, direct gevolgd door ‘Can I Play With Madness’. Op het immense podium is het soms even zoeken naar de bandleden, vooral vocalist Bruce Dickinson is overal te vinden. Dat deze Maiden England-tour al zo’n twee jaar gaande is, en dus de setlist van te voren bekend is, mag de pret natuurlijk niet drukken. De band haalt namelijk van alles uit de kast.

Tijdens ‘Number Of TheBeast’ verschijnt er ineens een duivel achterop het podium, terwijl tijdens ‘Run To The Hills’ een General Cluster Eddie het podium opkomt. Tijdens het hoogtepunt van de reguliere set, ‘The Trooper’, staat Dickinson natuurlijk druk te zwaaien met de Union Jack. Het geluid is sterk en zo blijkt Iron Maiden de gedroomde headliner voor de tweede Fortarock in het Goffertpark.