Me First and the Gimme Gimmes – Are We Not Men? We Are Diva

mfatgg(Album – Fat Wreck Chords) Niet te geloven, Love their Country is alweer uit 2006. Zo lang heeft het geduurd voor Me First and the Gimme Gimmes met een nieuw album op de proppen kwam. Hoewel er tussendoor twee niet onaardige EP’s over Australi? en Japan zijn geweest duurde het wachten toch wel erg lang.

Het diva-thema maakte vooraf het al spannend maar Are We Not Men? We Are Diva valt helaas tegen. Het eerste nummer dat werd uitgebracht, ‘Straight Up’ is een van de betere en dat heeft ons misschien op het verkeerde been gezet. De formule is bekend, covers (soms met een klassiek hardcorepunk-intro) met lekker snelle skatepunkriffs en drums, samenzang in de refreinen en de gouden keel van Spike Slawson. Maar lang niet alle nummers zijn even leuk gedaan, de potentie van diva is veel groter dan wat de band ditmaal af weet te leveren. De keuze voor een brede periode is wel aardig, maar ‘Speechless’ van Lady Gaga is het saaiste nummer van de plaat.

Met name Slawson lijkt er dit keer weinig zin in te hebben. Een van de meest ondergewaardeerde zangers uit het genre klinkt slap en onge?nspireerd. ?De bandleden hebben er nooit een geheim van gemaakt dat geld een cruciale drijfveer is voor dit side-project maar nu lijkt het wel heel erg simpel. Luister maar eens naar het refrein in ‘Karma Chameleon’, het is bijna niet voor te stellen dat deze versie mensen beweegt mee te zingen…

Me First And The Gimme Gimmes was nooit een geniale band. Maar de keuze voor de nummers en de spetterende uitvoering zorgde keer op keer voor leuke albums. Met Are We Not Men? We Are Diva slaagt de band er ditmaal niet in.