Sharon Van Etten @ Bitterzoet, Amsterdam

Het optreden van Sharon Van Etten in Amsterdam wordt gekenmerkt door perfecte contrasten. Aan de ene kant staat daar een zangeres van formaat, die tranentrekkers zingt die overlopen van bitterzoete emotie. Maar als zo’n nummer is afgelopen, komt Van Ettens warme, bubbly persoonlijkheid meteen weer bovendrijven en maakt ze grapjes met het publiek. Zo vertelt ze dat ze van Nederlandse afkomst is en dat ze altijd al naar Etten heeft willen gaan. Ze droomde vroeger dat alle inwoners van het Achterhoekse gehucht op haar zouden lijken. ‘I’m delusional!’

Nee, delusional is ze niet. Wel een fantastische singer-songwriter die haar fantastische nieuwe plaat Are We There komt etaleren, en daarbij de perfecte balans houdt tussen zware, meeslepende nummers en luchtige praatjes.

img_1342

De avond wordt geopend door Lyla Foy, een Britse zuchtzangeres die perfect in het straatje van Van Etten past. Maar waar de boel bij die laatste regelmatig overstroomt, komt Foy vaak niet veel verder dan een kabbelend beekje. Haar folky muziek is prettig om naar te luisteren, maar ook braaf, en met die fluisterzang is het lastig het kletsende publiek te overstemmen. Toch geeft de chanteuse de moed niet op, babbelt vrolijk met het publiek en gooit er zelfs een raad-de-cover tegenaan. En verrek, af en toe valt de borrelpraat van het publiek helemaal stil als Foy de juiste noot weet te raken met een intieme ballad.

img_1465

‘Ik heb soms echt geen idee van wat ik aan het doen ben’, zei Sharon Van Etten onlangs tegen ROAR in een interview. Daar is vanavond niets van te merken. Al vanaf het begin van haar performance, met het blokje ‘Afraid Of Nothing’, ‘Taking Chances’ en ‘Tarifa’, zit het goed. Eigenlijk ook niet vreemd, want de vierde langspeler van de Amerikaanse is prachtig en wordt dan ook terecht bejubeld door de pers.

De avond staat dan ook vooral in het teken van Van Ettens nieuwe album. Vrijwel alle nummers op de setlist zijn nieuw, maar gelukkig is er ook ruimte voor eerder werk als ‘Don’t Do It’ en een venijnig, gejaagd ‘Serpents’. Piano en gitaar worden afgewisseld en Van Etten schuifelt heen en weer over het podium, maar een zekere constante in het geheel is Heather Broderick, wiens achtergrondzang prachtig kleurt bij Van Ettens imposante stemgeluid.

img_1493

Hoogtepunten in de set zijn meteen de heftigste nummers: ‘Break Me’ en ‘Your Love Is Killing Me’. Vooral die laatste is een tranentrekker van stadionformaat en wordt prachtig gebracht. Des te bevreemdender werkt het dan als Van Etten begint te kletsen over dat ze bijna omviel of dat het publiek kleine mensen voor moet laten. Maar dat is dan ook weer haar charme: iemand die zo warm en grappig is, en zulke prachtige nummers uit zich kan persen, dat is een gouden combinatie.

img_1768_1

Als toegift krijgt Bitterzoet ‘I Know’ door Van Etten alleen, en? ‘I Love You But I’m Lost’ met haar vijfkoppige band.

Het is indrukwekkend dat Sharon Van Etten de nieuwe nummers live nu al zo goed weet te vertalen naar het podium. Ze weet misschien soms niet wat ze aan het doen is, maar vanavond in Bitterzoet werkte het.

Tekst:?Michelle Westhoeve
Fotografie:?Leonie Poot

4 Comments

Comments are closed.