Metallica – Through The Never

ThroughTheNeverROAR1(Concertfilm – Entertainment One) De grootste metal band van deze aardkloot is een bedrijf. Kijk alleen maar naar de merchandise van Metallica: Monopoly, schoenen, stropdassen, hockeypucks, cadeaupapier, pleisters, kinderbestek, lunchboxen en hondenlijnen. Werkelijk niets is te gek. Dus wanneer er een nieuwe livedvd uitgebracht moest worden, werd dat niet zomaar een livedvd. Nee, daar heeft de band al genoeg van uitgebracht. Vandaar dat Metallica: Through The Never een heuse concertfilm werd.

Kosten nog moeite werden gespaard: een compleet nieuw podium, rekwisieten van oude tours werden vernieuwd, dit samen met een gigantische lichtinstallatie zorgde voor een kostenpost van ruim 20 miljoen. ?Zoals gezegd is Through The Never een concertfilm, in dit geval een samenvoeging van optredens van Metallica in Vancouver en Edmonton en de avonturen van roadie Trip (Dane DeHaan). Het geheel werd overigens geregisseerd door?Nimród Antal (Predators), terwijl?Charlotte Huggins (Journey to the Center of the Earth) verantwoordelijk is voor de productie.

Na ‘The Ecstasy Of Gold’ barst de hel gelijk los met ‘Creeping Death’. Tijdens dit nummer krijgt Trip van de tourmanager een klusje: een tourbus met een belangrijk pakketje is midden in de stad gestrand en hij moet dat pakketje oppikken voor de band. De film switched van shots van de show en de zoektocht van Trip, maar spannend is zijn avontuur niet echt.

De shots van de optredens spreken toch zeker tot de verbeelding, zoals gezegd werden kosten noch moeite gespaard: alles werd uit de kast getrokken. Naast de eerder genoemde gigantische lichtinstallatie kunnen zaken als immense rookmachines, veel pyro en meerdere projectieschermen niet achterblijven. Maar er is meer. Van de oplichtende kruizen tijdens ‘Master of Puppets’, tot vier tesla coils tijdens ‘Ride The Lightning’ en een immens standbeeld van Vrouwe Justitia tijdens ‘…And Justice For All’.

De overgangen tussen de concertbeelden en de avonturen van Trip zijn een beetje cheesy en beginnen na verloop van tijd zelfs op de zenuwen te werken. Zijn avonturen moeten vooral gezien worden als een lange videoclip, écht van toevoegende waarde is het niet. Dat komt natuurlijk door het suffe verhaal, maar ook door de matige acteerkwaliteiten van DeHaan.

Over matige acteerkwaliteiten gesproken, vocalist James Hetfield zet in Through The Never de slechtste acteerprestatie van de afgelopen jaren neer. Zijn reacties op een zogenaamd niet werkende microfoon komen ontzettend gescript over en hoe hij reageert op de ge?nsceneerde technische problemen tijdens ‘Enter Sandman’ zijn op zijn minst tenenkrommend te noemen. ?De livebeelden zijn echter fantastisch en zo had Metallica veel beter een ‘gewone’ livedvd uit kunnen brengen.