Flying Lotus @ TivoliVredenburg, Utrecht

Ergens in de zomer van 2012 kwam er een door Flying Lotus geproduceerde track online met daarop raps van Earl Sweatshirt en de onbekende rapper Captain Murphy. Er werd lang gespeculeerd wie dat kon zijn, want dat het een alter ego van een bekend persoon moest zijn werd al snel duidelijk. Toen hij aan het eind van dat jaar eindelijk zijn eerste show gaf werd het eindelijk duidelijk: Captain Murphy was gewoon Flying Lotus zelf. Wel handig om een tour te doen onder de noemer Flying Lotus + Captain Murphy, twee optredens in de persoon van één.

Flying Lotus - Marjolijn van Dijk

Maar voordat Steven Ellison het podium betreed krijgt Tivoli het genoegen kennis te maken met Thundercat. Hij is een protegé van het Brainfeeder-label van FlyLo, en als je hem live ziet is te begrijpen waarom. Zijn R&B-achtige fusion past goed in het Brainfeeder huis. Hij speelt op een zessnarige bas en neemt alle tijd voor ingenieuze loopjes over de hals. Ook zijn achtergrondband, bestaande uit een toetsenist en een drummer, geven blijk van prima vakmanschap. Met zijn drie?n spelen ze zo strak dat je bijna zou denken dat het producties van Flying Lotus zelf zijn.

Flying Lotus - Marjolijn van Dijk

Niet zo gek dat Captain Murphy dan ook opeens het podium op komt lopen en zijn raps in zet. Dat hij Thundercat en zijn band gebruikt voor zijn liveact is een goede keuze. Het geeft veel meer dimensie ?dan een simpele backingtrack en de band weet goed hoe ze op hem in moeten spelen. Murphy is goed te verstaan en blijkt een prima liverapper, iets waar veel veteranen in het vak nog van kunnen leren. ?Als de band het bekende nummer ‘Friends’ in zet zegt Murphy “Here’s my man Earls Sweatshirt”, maar dat is helaas een grap en we moeten het doen met alles zijn eigen verse.

Flying Lotus - Marjolijn van Dijk

Flying Lotus maakt net als vorig jaar weer gebruik van een geweldige lichtshow door zowel voor als achter zich een scherm te hebben waarop verschillende beelden worden geprojecteerd. Door de knipperende ledpalen aan beide kanten lijkt het soms net alsof je door de ruimte zweeft over de producties van FlyLo. Hij weet zijn tracks goed op elkaar af te stemmen en heerlijke serene momenten van kabbelende rust worden afgewisseld met gruwelijke hiphopbeats. Misschien doordat het een woensdagavond is duurt het even voordat het publiek los komt, maar tegen het einde van de show staat de halve zaal heen en weer te springen.

Flying Lotus - Marjolijn van Dijk

Tekst: Arthur Matze
Fotografie: Marjolijn van Dijk