Babalong – #2

babalong(EP – Eigen beheer) Het collectief Babalong brengt toptalenten bij elkaar om een mooi stukje muziek te maken. Dat is eigenlijk een voortdurend experiment voor de zeven bandleden om nieuwe methodes en dingen uit te werken. Hun tweede album is uit en daar luisteren we vandaag naar.

Opener ‘Powdered Pale Geisha’ heeft een haakse beat die telkens een moment stilvalt. Lekker wars ondersteunt deze de kalme zang. Subtiel gitaarspel en speelse elektronische klanken maken van het nummer een ingetogen sprookje. Er wordt heel subtiel een spanning gecre?erd die het hele nummer aanhoudt.

Op ‘Prism Drone’ wordt het samenspel van po?tische teksten en muziek duidelijk. In het zeven minuten lange nummer spelen de drums een vitale rol in het metrum van de tekst. Het nummer pakt wat meer snelheid na enkele minuten en doet een beetje denken aan folktronica-formatie Tunng. De zang neemt de hoofdrol in ‘Alchemy’, waar zwoele strijkers de enige ondersteuning vormen tot plots heavy metal-gitaarriffs het nummer van meer gewicht voorzien. Dit patroon herhaalt zich in wat een gevoelig, doch krachtig lied is.

Het vierde nummer is getiteld ‘The Magician’ en doet sterk denken aan een welbekend hitnummer van de band Live. Het kabbelende nummer zit vol gevoel en subtiel gitaargeluid. Een stukje samenzang hier en daar. Babalong heeft hier een interessant stukje afgemeten muziek op plaat gezet dat knowhow en een goed gevoel voor wat mooi is combineert.