EMA – The Future’s Void

c3846ff5(Album – Matador Records) Eindelijk was daar met Past Life Martyred Saints een jaar of drie geleden de terechte doorbraak voor EMA, dat haar hetzelfde jaar onder meer naar Incubate bracht voor een feilloze show. Erika M. Anderson was toen een van de meest geblogde artiesten en haar rol van bloglieveling zal met haar jongste langspeler alleen nog maar groter worden. De Amerikaanse – laat je niet in de luren leggen door die Scandinavisch aandoende naam – is inmiddels gepromoveerd van het underground label Souterrain Transmission (Moon Duo, Doldrums) naar het flink grotere Matador Records (Yo La Tengo, Fucked Up) en lijkt daarin met The Future’s Void een hele wijze keuze te hebben gemaakt.

Vanaf opener en single ‘Satellites’, dat zich met zijn spacende intro en steeds herhalende ‘open the satellites’ binnen nog geen minuut in je gehoor heeft genesteld, is het tien keer meer dan uitstekend toeven. In het refrein van ‘So Blonde’ overschreeuwt Anderson zichzelf op zo’n prettige manier waarbij je je afvraagt hoe ze in bed zou klinken, terwijl ‘3Jane’ even later stiekem gewoon een hele fraaie downtempo popsong is. Een regelrechte popsong bij EMA, dat zagen we niet even aankomen. Het is knap te noemen hoe de schone blondine niets van haar eigenheid en kwaliteit inlevert, maar tegelijkertijd aan toegankelijkheid wint.

Wat daarnaast opvalt is de dreigende sfeer die ze met de nodige regelmaat weet te laten heersen. Of het nu de gitaren, synths en drums in combinatie met haar gekrijs in ‘Cthulu’ is, het vervormen van haar vocalen op ‘Smoulder’ zijn of de The Knife-achtige percussie in ‘Neuromancer’, het bedrukkende gevoel dat je eraan overhoudt, is zalig. Daarna neemt ze even wat gas terug, met het orgelgedreven ‘Dead Celebrity’ als uitstekend slotstuk. Het is wellicht een wat eigenwijze indeling, met de gashendel vol open in de eerste zes tracks om vervolgens opzichtig de rem in te trappen, maar EMA komt er doodeenvoudig mee weg.