Indian Summer Festival 2014: dag 1

In het weekend na de fantastische wedstrijd van Nederland tijdens het WK, vindt de veertiende editie van het Indian Summer Festival plaats in het Noord-Hollandse Broek op Langedijk. Wat beter dan een zonnig festival om de overwinning te vieren. Dit jaar is de eerste keer dat er betaald moet worden met chips die in de festivalbandjes zitten, iets waar veel gedoe om is geweest, maar waar je hier op het festival niemand negatief over hoort praten. Wij beginnen de zaterdag met de dj-set van Michel de Hey in Green, ook wel de Heineken Starclub genoemd. (CK)

De Hey, die met recht de nestor van de vaderlandse house genoemd mag worden, draait back to back met Steve Rachmad in het door de eerder genoemde bierbrouwer genoemde paviljoen. Hier heerst een ware clubsfeer, men danst overal, zelfs op de trappen. De twee dj’s staan tegelijk geprogrammeerd met het Eindhovense Showtek, een ware clash. Ook hier gaan de voetjes goed van de vloer, of in dit geval: van het grasveld. (JZ)

Wij zagen Birdy al twee keer eerder, eind vorig jaar stond de jonge Britse in een uitverkochte Melkweg en eerder dit jaar gaf ze een show in de ramvolle Paradiso. Twee shows die wat timide van start gingen, hoe anders is het vandaag. In deze festivalset zit net even wat meer vaart en dat is behoorlijk lekker. De volgorde van de nummers is wat voorspelbaar – met de Naked And The Famous’ ‘Young Blood’ vrij vroeg in de set, de nieuwe versie van ‘Standing in the Way of the Light’ als breekpunt en covers van The National en Bon Iver die op het meeste applaus kunnen rekenen – maar sterk is het wel. Nieuw in de set is ‘Learn Me Right’, een nummer wat ze met Mumford and Sons opnam voor de Disney-film Brave en eentje die het vandaag live ook erg goed doet. Puik optreden. (JZ)

Hoe groot is het contrast tussen Birdy en Yellow Claw. Het Nederlandse collectief, bestaande uit dj’s?Nizzle, Jim Aasgier en MC Bizzey, gaat hard en doet dat vandaag ook hier. Het drietal rijgt hit na hit aan elkaar, maar haalt bij vlagen de vaart er compleet uit. Voor het publiek vooraan maakt het allemaal niet meer uit, nog dronken van blijdschap van de 5-1 van de dag ervoor gaat men compleet los. Ondanks dat de set totaal niet bijzonder is, is het gemak waarmee de heren het publiek met zich meekrijgen bewonderenswaardig. (JZ)

Dan is het tijd voor de Britse singer-songwriter Tom Odell, bekend van de single ?‘Another Love’ en het recentere ‘I Know’. De blonde Odell neemt plaats achter een piano en wordt ondersteund door twee gitaristen en een drummer. Hier en daar zingt een enthousiaste fan alle nummers woord voor woord mee, maar het merendeel van het publiek komt vooral voor de twee hits. Odell speelt netjes, niet te strak, wat goed in de festivalsfeer past. Het merendeel van de nummers is wel vrij low tempo, waardoor niet iedereen de hele tijd zijn aandacht bij de set kan houden, maar al met al is het een leuk optreden. (CK)

In de laatste uurtjes van de eerste dag zijn het eerst?Chase & Status en daarna Underworld die het publiek keihard laten dansen, waardoor er geen energie meer over is om de potenti?le WK-kraker Engeland – Itali? te kijken. Op naar dag twee.