David Douglas – Moon Observations

David Douglas - Moon Observations (150x150) (album – Atomnation) Bij sommige mensen doet de naam David Douglas misschien een belletje rinkelen, als zijnde de botanist die in de beginjaren van de 19e eeuw door Amerika reisde, op zoek naar nieuwe plantensoorten. Anderen herkennen de naam misschien wel als de man die voor onder andere Blaudzun en John Coffey videoclips heeft gemaakt. Zijn werk met video leidde er toen indirect toe dat hij zijn demo’s aan Applescal liet horen, waardoor er dit jaar een album van de Utrechtse David Douglas in de winkels ligt. Douglas wordt hier en daar zelfs vergeleken met Boards of Canada, John Talabot en Modeselektor. Niet slecht. Is Moon Observations ook echt zo goed?

Die vraag is met een simpel en krachtig ‘ja’ te beantwoorden. Moon Observations is een prachtige plaat, waar gelaagdheid, diversiteit en een goede opbouw in zit. ‘Far Side Of The Moon’ brengt wat mysterie, met zijn heldere klanken en tempowisselingen. Verschillende nummers op het album hebben vocalen, soms onverstaanbare klanken, soms simpele ‘ooh’s’ en ‘aahs’, maar Blaudzun levert met zijn kenmerkende stem ook een gastbijdragen op ‘White Heat Blood’ en de Noorse Petter Carlsen in ‘Sweet Moonflower’

De diversiteit op Moon Observatoins is te horen in de verscheidenheid aan samples. Naar eigen zeggen vindt Douglas het leuk om op pad te gaan en geluiden op te nemen. Ook is Douglas creatief geweest met lagen, waarbij hij met behulp van een memorecorder en een microfoon de lagen over elkaar heen heeft weten te leggen. In ‘Chenab River’ komen deze elementen goed uit de verf, waarbij je je als luisteraar verwondert over de verschillende klanken en het feit dat de elementen zo goed bij elkaar passen.

Pronkstuk van het album is titelnummer ‘Moon Observations’, dat de plaat ook mag afsluiten. Het nummer begint met een dreunende bass, waar vervolgens een heldere elektronische klank overheen gelegd wordt. Deze heldere klanken brengen een enigszins melancholisch, maar toch krachtig gevoel teweeg dat je als luisteraar in zijn greep houdt. De op- en afbouw in tempo en intensiteit versterkt de kracht van het nummer en wanneer er dan blazers worden toegevoegd – of in ieder geval klinkt het als een blaasinstrument? – is het gevoel compleet. Een meesterwerk en een waardig afsluiter van een prachtige plaat.