Mac DeMarco – Salad Days

Mac DeMarco - Salad Days(Album – Captured Tracks) “As I’m getting older, chip upon my shoulder / Rolling through life to roll over and die”, zingt Mac DeMarco op openingsnummer en titeltrack ‘Salad Days’. En vervolgens “Oh mama, acting like my life’s already over”. Heeft Mac zijn wilde haren verloren? Nee, natuurlijk niet. Mac DeMarco is en blijft de prettig gestoorde muzikant die we al hebben leren kennen op de platen Rock and Roll Night Club en diens opvolger 2.?Maar dat wil niet zeggen dat hij nog altijd dezelfde muziek maakt. Zoals 2 een duidelijke stap vooruit was, zo zet DeMarco er met?Salad Days gelijk nog?één.

Salad Days mist misschien een?instant hit zoals ‘Cooking Up Something Good’ en ‘Ode To Viceroy’ dat waren op?2. Maar daar staat tegenover dat deze nieuwe plaat een stuk coherenter is als geheel. Vooruit: ‘Let My Baby Stay’ wordt misschien wat gezapig na een paar luisterbeurten, maar verder valt er geen zwak moment te ontdekken op de plaat. Ook prettig: DeMarco verwerkt op dit nieuwe album wat meer toetsen in zijn muziek dan hij deed op zijn voorgaande albums. Vaak is dat precies datgene wat de muziek net even wat spannender maakt of het album wat afwisselender laat klinken, zoals op ‘Passing Out Pieces’ het geval is: zonder twijfel het beste nummer op de plaat.

Maar zo zijn er meer pareltjes: ‘Brother’, ‘Let Her Go’, ‘Goodbye Weekend’, ‘Treat Her Better’, het zijn allemaal nummers die heerlijk weg luisteren. En dat is precies het soort plaat dat?Salad Days is geworden: een plaat vol simpele, maar doeltreffende nummers waar je naar kunt blijven luisteren. Soms ondersteund door gitaar en soms door toetsen, maar altijd heerlijk om naar te luisteren. Bonusaanrader: de korte documentaire ‘Pepperoni Playboy’ die Pitchfork maakte over Mac DeMarco:

[youtube id=”JStLz_vkEm” width=”600″ height=”350″]