Seether @ Patronaat, Haarlem

De Zuid-Afrikaanse post-grungeband Seether bestaat inmiddels al meer dan vijftien jaar en aan stoppen denken de heren allerminst. Het zesde studioalbum Isolate And Medicate komt een dezer dagen officieel uit en wordt in verschillende recensies al ‘het beste Seether-album tot nu toe’ genoemd. Grootse verwachtingen dus. Het viertal heeft een solide live-reputatie opgebouwd die vanavond ingelost mag worden in Patronaat, waar een volgepakte zaal staat te popelen.

Het doek voor het podium gaat opzij en de geur van wierrook vult de zaal. Geschreeuw volgt en duivelshoorntjes gaan de lucht in. Tevergeefs, want al snel blijkt dat vanavond niet de avond van Seether is. Zo wordt er veelbelovend afgetrapt met ‘Gasoline’, maar volgen het akoestische ‘Broken’ en een solo van drummer John Humphrey veel te vroeg in de set. De band doet vervolgens weinig moeite om het publiek mee te krijgen waardoor zelfs hitjes als ‘Fine Again’ en ‘Driven Under’ niet het gewenste effect bereiken. Daarnaast staat het geluid rot afgesteld wat een vervelend garage-effect met zich meebrengt.

Dat het grootste deel van het publiek er net als de heren op het podium als een zoutzak bijstaat lijkt op te vallen. Zo komt Seether in het tweede deel – iets te laat – dan eindelijk goed op gang. Nieuwe nummers als ‘Words As Weapons’ en ‘See You At The Bottom’ kunnen op veel bijval rekenen evenals Deftones-cover ‘Change (In The House Of Flies)’. Zanger Shaun Morgan is duidelijk de dragende kracht van de band, niet alleen in aanzien maar hij weet als enige kwalitatief een stabiel niveau te halen.

De handjes gaan op elkaar, er ontstaan wat moshpits en wat is dat, zien we de bandleden nou lachen? De vloer trilt tijdens afsluiter ‘Remedy’ en een aantal fans scandeert na afloop zelfs “we want more”. Dat blijft helaas onbeantwoord en de lichten gaan weer aan. Seether kwam te laat op gang en maakte vanavond geen onuitwisbare indruk. Hopelijk is dat in december anders, als de band wederom naar Nederland komt.