Mastodon @ Melkweg, Amsterdam

De heren van Mastodon hebben de laatste jaren hoge ogen gegooid met hele sterke, en diverse, studioplaten en een ijzersterke live-reputatie. Menig Nederlands podium werd plat gespeeld door het viertal en met nieuwe plaat Once More ‘Round The Sun zal dat niet anders zijn. Met die plaat op zak doet de band vanavond de Amsterdamse Melkweg aan.

Het is echter een oudje waarmee de heren de show vanavond openen, deze eer is weggelegd voor het bijna vijftien minuten durende ‘Hearts Alive’ van het in 2004 uitgebrachte Leviathan. Een ware mokerslag in het gezicht van de luisteraar, die gevloerd wordt door de heftige riffs, de donderende drums en Troy Sanders’ geschreeuw. Wát een opener.

De heren persen er gelijk ‘Divinations’ uit en het moge duidelijk zijn wat voor avond we voorgeschoteld krijgen: riffs, solo’s en loeizware drums. Opvallend is dat Brent Hinds het vocaal redelijk goed bij weet te houden, hij is normaliter toch de zwakke vocale schakel. Vanavond is er helemaal geen zwakke schakel te bespeuren. Mastodon speelt ontzetten sterk en strak, weet te imponeren en laat blijken dat ze gigantisch veel plezier hebben om op het podium te staan.

Natuurlijk, een track als ‘Bladecatcher’ (ditmaal zonder Hinds’ gefluit) is het toonbeeld van hoe gefreakt de band kan klinken, maar Mastodon is hoogstwaarschijnlijk de enige band op deze aardkloot die ermee wegkomt. Maar dit is dan ook de band die verantwoordelijk is voor het hartverscheurend sterke ‘Oblivion’ en de orkaan die ‘Naked Burn’ heet.

Vanavond slaat Mastodon een aantal klassiekers over (‘Blood & Thunder’, ‘March of the Fire Ants’ en ‘Sleeping Giant’ worden niet gespeeld), maar stelt daar wel een aantal nummers van Once More ‘Round The Sun tegenover. Hiervan is ‘The Motherload’ het meest imponerende nummer, waar drummer Brann Dailor een vocale hoofdrol voor zich opeist. Onvoorstelbaar hoe hij tegelijkertijd zó strak drumt én zingt. Met het cleane en uitgesponnen ‘The Sparrow’ komt er een eind aan 75 minuten Mastodon, maar de boodschap dat de band in november terug is levert de heren nog een extra applaus op. Wereldband.