Parquet Courts – Sunbathing Animal

Parquet Courts - Sunbathing Animal(Album – Rough Trade)?Met?Light Up Gold maakte Parquet Courts één van de meest opwindende gitaarplaten van 2012 (al werd het album pas een jaar later echt opgepikt). Een plaat die vanaf de eerste akkoorden van openingsnummer ‘Master Of My Craft’ zonder gas terug te nemen door blijft razen en van begin tot eind spannend blijft.

Op opvolger?Sunbathing Animal?lijkt het viertal uit Brooklyn het af en toe wat rustiger aan te pakken, wat niet wil zeggen dat het een minder interessante plaat is geworden, integendeel. Gelijk vanaf de licht?groovende?opener ‘Bodies Made Of’ laat Parquet Courts het zo kenmerkende geluid horen van de twee schijnbaar tegen elkaar in spelende gitaristen Andrew Savage en Austin Brown. Single ‘Black and White’ is vervolgens een nummer zoals we van de band kennen: rauw, gedreven, hard. En onmogelijk om bij stil te blijven zitten. Daarna is er met ‘Dear Ramona’ vrij plotseling een eerste rustpunt. Op het eerste gehoor lijkt dit een nogal slappe hap, maar na meerdere luisterbeurten zijn het juist die rustpunten in de plaat die het geheel zo sterk maken. ‘She’s Rolling’ en ‘Instant Disassembly’ zijn er nog twee later op het album, die sterk contrasteren met snellere nummers zoals het al eerder genoemde ‘Black and White’.

Op voorganger Light Up Gold raasde de band maar door, wat het een geweldige plaat maakte, maar ook één waarbij elk opeenvolgende nummer weinig verschilde van zijn voorganger’. Daarbij was het schijfje ook nog eens snel weer afgelopen. Op Sunbathing Animal laat Parquet Courts een diverser geluid horen, waardoor het hardere werk direct meer indruk maakt. Hoogtepunt: het meedogenloze titelnummer dat inkomt na het slome, lompe ‘She’s Rolling’. Met die drumpartij die maar door blijft denderen is ‘Sunbathing Animal’ direct het snelste nummer die de band ooit maakte. Daarmee laat Parquet Courts halverwege de plaat zijn verschillende kanten horen: nonchalant en lomp op ‘She’s Rolling’, vervolgens hard en rauw op het energieke titelnummer.

Na dit hoogtepunt volgt met het zomaar ietwat emotionele ‘Instant Disassembly’, het wederom snellere ‘Ducking and Dodging’, ‘Raw Milk’ en ‘Into the Garden’ een heerlijk slotakkoord op deze compromisloze plaat, waarop Parquet Courts zichzelf overtreft en opnieuw één van de beste gitaarplaten van het jaar maakt.