Strand Of Oaks – Heal

Strand Of Oaks(Album – Dead Oceans) Er was een tijd dat Timothy Showalter alles tegen zat. Zijn huis brandde af, zijn relatie eindigde en hij sliep op straatbankjes. Om zijn problemen te vergeten begon hij liedjes te schrijven en daar is hij tot op de dag van vandaag mee doorgegaan. Onder zijn alter ego Strand Of Oaks verschenen al drie persoonlijke, terughoudende folk albums die Showalter de gelegenheid gaven om op tour te gaan met onder meer Phosphorescent, Damien Jurado en Tallest Man On Earth. Met zijn vierde plaat kan hij zich inmiddels een Dead Oceans-labelgenoot van deze artiesten noemen. Met Heal slaat de voormalige leerkracht meer dan één stapje in zijn verdere muzikale ontwikkeling over.

Meteen vanaf opener ‘Goshen ’97’ is duidelijk dat Showalter zijn muziek naar een hoger plan tilt. Het is een gedragen nummer dat direct een solo meekrijgt van Dinosaur Jr’s J. Mascis. “I was lonely but I was having fun, I wanna start over again” klinkt het door de versterker. Zijn leed is voelbaar. En dat blijft gedurende drie kwartier zo met een zwaarder aangezet geluid dat het midden houdt tussen The War On Drugs en The National. Vooral qua vocalen en grootse, meeschreeuwmelodieën verschilt Heal sterk van voorgaand werk. Verwacht onder meer machtige synthesizers en een massief klinkend drumgeluid. Voor fans van het eerste uur kan dit alles even schrikken zijn.

Toch heeft Heal veel moois te bieden. Neem bijvoorbeeld het Springsteen-achtige titelnummer, de trage meezinger ‘Woke Up To The Light’ of de single ‘Shut In’ dat als het ‘hitje’ van de plaat mag gelden. Hoogtepunt is het meest uit de toon vallende nummer; het schitterende ‘JM’ waarin na vijf minuten van ingehouden spanning een psychedelische gitaarontlading plaats vindt. Bijzonder fraai. Showalter maakt met Heal een grootse en overtuigende plaat die helemaal in de tijdsgeest lijkt te passen. Het doet vermoeden dat de beste tijd voor Strand Of Oaks nog moet komen.