PITCH Festival 2014: dag 2

Na de bijna tropische temperaturen van gisteren, zijn de hoosbuien van deze tweede dag een vreemde gewaarwording. Toch lijkt dit muzikaal gezien een zonnige dag te worden, eentje die de gedateerde en roestige set van Massive Attack zou moeten doen vergeten.

Wij beginnen de dag met Typhoon, die onlangs Lobi Da Basi uitbracht. De zomerse nummers van deze plaat doen de zon doorbreken en laten het publiek dansen bij de Park Stage. Muzikaal staat het als een huis en Typhoon brengt op een prettige manier zijn tracks naar voren. Songs als ‘Hemel Valt’ en ‘IJswater’ klinken live echt fantastisch en Typhoon zelf is zichtbaar blij met de publieksrespons. Prachtig.

We pakken nog snel een stukje mee van Cloud Boat in het Transformatorhuis, dat qua geluid het pad bewandelt tussen de postdub van James Blake en de meer poppy arrangementen van Mogwai. De subtiele post rock-gitaarpartijen vormen een aparte, doch lekkere, combinatie met de ijle elektronica. Ingetogen, maar heel prima. Ingetogen is de set van Shigetto in de Westertent absoluut niet. Zijn experimentele electro met live drum lijkt op het eerste oog indrukwekkend, maar na twee nummers heb je het trucje wel door.

Terug naar de Park Stage voor Jungle By Night. De jonge honden staan voor de derde keer op Pitch en je kan zien waarom. Net als bij Typhoon breken de zonnestralen door en staat het publiek te dansen. De jongelingen hebben een fantastische groei meegemaakt en live klopt alles. Door naar de Westerliefde, die vijf minuten voor aanvang van David Douglas nog angstig leeg is. Gelukkig stroomt de zaal snel vol én blijft het vol. Douglas’ liveset is heel sterk en hij krijgt heel veel liefde van het publiek. De ramvolle zaal is meer dan terecht, het geluid is goed en de live blazers maken het plaatje compleet.

De Westertent barst uit haar voegen wanneer Banks (iets te laat) aan haar set begint. De donkere R&B met moddervette elektronica doet het publiek ook hier dansen. Muzikaal loopt het vrijwel perfect en ook vocaal weet deze show te beklijven. Haar zwoele stem past perfect bij de bij vlagen sensuele instrumentatie. Goedkoop is het gelukkig niet en het nemen van wat gas terug zorgt voor een goede afwisseling in de intensiteit van de set. Banks weet het ijs te breken.

De laatste show op de Park Stage vóór de voetbalwedstrijd  van Nederland tegen Costa Rica is de set van Caribou en dit moet toch een redelijk ondankbare taak zijn. Hij weet dan ook niet te overtuigen vandaag, het geheel is bijna saai te noemen. Misschien is het de setting, maar sterk is het niet. Gelukkig waren de andere acts van vandaag dat wel en kunnen we van een meer dan prima dag spreken.