Bam Margera’s Fuckface Unstoppable @ Melkweg, Amsterdam

Na het verliezen van zijn beste vriend door een dodelijk auto-ongeluk en het op de klippen lopen van zijn huwelijk besloot de grootste jackass uit Jackass een band te beginnen met een paar van zijn vrienden. Vanavond staat Bam Margera’s Fuckface Unstoppable voor zo’n tweehonderd man, waarvan zeker een derde minderjarig, in de grote zaal van de Melkweg.

Als opwarmertje speelt de Nederlandse homo-erotische glam metal-act Rectum Raiders voor de ongeveer vijftig mensen die de moeite namen om al om acht uur aanwezig te zijn. De eerste vijf minuten lijkt het publiek nog niet helemaal klaar voor deze jongens met Steel Panther-achtige outfits, maar toch staan er uiteindelijk flink wat mensen heen en weer te springen. Er wordt Schultenbräu uitgedeeld aan het publiek, en als de zanger en bassist tijdens een cover van Paul Elstak’s ‘Rainbow In The Sky’ samen een komkommer proberen te deepthroaten staan zelfs de mensen achteraan te glimlachen en te filmen met hun mobieltjes.

Blijkbaar is dit waar het publiek voor is gekomen: over de top performance waarbij wat mannelijk naakt alleen maar wordt toegejuicht. Dat is maar goed ook want de hoofdact begint met een compleet naakte Brandon Novak die meeblèrt met ‘In The Air Tonight’ van Phil Collins. Ondertussen komt de band langzaam het podium opgelopen en hier en daar worden er nog een paar biertjes het publiek ingegooid. Uiteindelijk komt Bam met zijn nieuwe vrouw, gekleed in een zwart lingeriesetje, het podium opgelopen.

Wat volgt is ruim een uur aan covers van onder andere Turbonegro, Clutch en GG Allin en eigen nummers met titels als ‘Bend My Dick’, waarin Bam over een dubstepbeat heen rapt dat hij de liefde wil bedrijven met zichzelf. De bandleden hebben hun instrumenten beter onder de knie dan verwacht, maar wie had gehoopt op een muzikaal sterke avond is hier niet helemaal aan het juiste adres. Bam zingt samen met een andere gast en een nog altijd naakte Novak alle liedjes bij elkaar, en zijn vrouw blijft het hele concert op het podium staan om tijdens een cover van Bloodhound Gang’s ‘The Ballad Of Chasey Lain’ haar bh uit te kunnen doen terwijl de hele band zingt: “Show ‘em them titties!”

De avond gaat vooral om puberale grappen en veel tourverhalen tussen de nummers door. En dat is eigenlijk helemaal niet erg, want als je naar Bam Margera’s Fuckface Unstoppable komt kijken is dat eigenlijk precies waar je op hoopt. Voor de meeste mensen in het publiek was het dan ook vooral een kleine herbeleving van toen ze op vijftienjarige leeftijd naar Jackass en de CKY-video’s keken. Harde muziek, grof taalgebruik, mannelijk naakt en heel veel puberale joligheid.