Sylvan Esso – Sylvan Esso

Sylvan Esso - Sylvan Esso (150x150)(Album – Warner Music Group) Het ontstaan van Sylvan Esso was eigenlijk een ongelukje. Amelia Meath, de dame achter Mountain Man, speelde met haar driekoppige band het nummer ‘Play It Right’ en vroeg Nick Sanborn, actief onder de nam Mountain Man en ook wel bekend van Megafaun, om iets leuks te doen met dat nummer. Vooruit, Sanborn nam de moeite en had daarna het gevoel dat hij werkelijk iets had toegevoegd aan het nummer. Ook Meath voelde het, en zo was Sylvan Esso eind 2012 geboren. Na een jaar samen te hebben gewerkt is er dan nu hun self-titled album Sylvan Esso, goed gevuld met elektronische popliedjes.

Sylvan Esso klinkt vrij ingetogen, met een hoofdrol voor de vocalen van Amelia Meath, die af en toe worden ondersteund door een achtergrondkoortje, maar veelal alleen worden vergezeld van de elektronische deuntjes die Sanborn produceert. Sylvan Esso begint met ‘Hey Mami’ dat strand-achtig aandoet vanwege de ruisende achtergrondgeluiden en dat verder leunt op Meath en een simpele beat, waar een bas in valt naarmate het nummer vordert. Je deint vanzelf mee op het rustige en opgewekte ritme.

Hoewel het recept hetzelfde blijft, zit er toch genoeg variatie op het album om het aangenaam te maken om naar te luisteren. De sfeer is overal opgewekt, de opbouw van de individuele nummers zit goed in elkaar en Sanborn weet de elektronica een ondersteunende rol te geven, maar laat ook op juiste momenten de elektronica overheersten. Ook op ‘Coffee,’ de eerste single van het album en het eerder genoemde ‘Play It Right’ komt Sylvan Esso goed uit de verf.

Van de bijzondere tekst moeten ze het niet hebben en veel meer dan de genoemde elektronica en heldere vocalen heeft het album ook niet te bieden. Toch lijkt het geheel meer dan de som der delen te zijn, aangezien Sylvan Esso wel een prettig album is.