Smashfest 2014

Hardcore leeft, getuige de vele shows en festivals. Ook in dit genre is er ruimte voor nieuwe dingen en dus organiseert SFG DIY Smashfest in Capsloc te Capelle aan den IJssel. Wij waren bij de eerste editie.

We komen binnen tijdens de set van Bastions in de grote zaal. De Britse hardcorebeesten zijn een regelrechte live-sensatie en klinken vandaag dan ook snaarstrak. Zoals altijd legt vocalist Jamie Burne zijn hele ziel en zaligheid in de show, waardoor je de pijn bijna zelf voelt. Hij besluit de intro van prijsnummer  ‘Augury’ onversterkt te zingen, wat het geheel nóg zwaarder maakt. Topband.

Hierna is het de beurt aan de Zweedse band No Omega, die vooral weet te verbazen door de immense percussie. Drummer Tal blijkt een beest achter de kit te zijn en vormt de stuwende kracht van deze band. Pluspunt van de set zijn de ambient aandoende interludes waardoor de nummers zelf nóg harder aanvoelen.

Door naar Cornered uit Leeuwarden, waar het publiek een stuk losser gaat. De eerste sing-alongs zijn een feit en het publiek smult.Nog harder gaat This Routine Is Hell. De Utrechters, net terug van een UK-tour met No Omega, zijn zichtbaar dankbaar en spelen ook vandaag weer snoeihard. Dat het toegestroomde publiek overtuigd is blijkt wel nadat de merchstal druk bevolkt is na de show.

Hawser dropte een maand geleden Young & Restless en speelt vanavond de laatste show van de bijbehorende tour. De band gaat hard, de voetjes gaan van de vloer en de heren bewijzen dat alle buzz van de plaat terecht is. Erg goede boeking. As Prayers Fail is de hoogste local op de bill en mag het Café afsluiten. Ondanks dat een deel van het publiek buiten de laatste zonnestralen meepakt en zich oplaadt voor de laatste band zit de sfeer er goed in. Aan FocusedXMinds de eer om deze eerste editie van Smashfest af te sluiten en zo gaan we out with a bang.