Silmus – Shelter

silmusshelter(Album – Konkurrent/Volkoren) Silmus valt te betitelen als een nieuw hoofdstuk voor platenlabel Volkoren, dat nog geen ambient-act in de stal had. Geestelijk vader van de act is Gert Boersma, een Friese muzikant met net als labelbaas Minco Eggersman een passie voor muziek. Met Shelter brengt Silmus zijn tweede plaat uit.

Shelter is een plaat van verstilde schoonheid. Met vrijwel geen percussie zijn het de voortkabbelende gitaarpartijen, soundscapes en de rustige pianotonen waar het album op steunt. Af en toe valt er een verdwaalde ukelele te ontdekken, maar verder blijft de muzikale aanpak minimaal.

Op ‘Leaving Darkness’ is de eerste percussie te horen, maar dit gaan niet verder dan wat doffe klappen. Toch werkt dit verfrissend met de tegenstelling van de uitwaaierende gitaartonen. Deze tegenstelling zorgt voor één van de sterkere momenten van de plaat. Maar het album laat zich eigenlijk niet in één moment vangen. Shelter is een trip die je in z’n geheel moet luisteren.

De nummers kunnen op zichzelf staan, maar zijn zo sfeerbepalend dat ze elkaar versterken in een gehele luisterbeurt. Wel moet je er als luisteraar even voor zitten, voor dit tweede album van Silmus, je zet hem niet zo maar op. Maar als je dit doet, dan wordt je rijkelijk beloond.