Chad VanGaalen – Shrink Dust

Door Chantal Koolhaas 23 juli 2014 Reacties staat uit voor Chad VanGaalen – Shrink Dust

Chad VanGaalen - Shrink Dust (150x150)(Album – Warner Music Group) Hoewel de Canadese Chad VanGaalen sinds 2004 al vier albums op zijn naam had staan, is nummer vijf, Shrink Dust, de eerste die onder de aandacht van ondergetekende is gekomen en dit album zal nu dus niet met ouder werk worden vergeleken. Chad VanGaalen is naast muzikant ook visueel artiest en maakt animatievideo’s en fantasierijke figuren die niet altijd door iedereen worden gewaardeerd. Zo maakte hij tekeningen in de sneeuw met zijn eigen urine en plaatste de foto’s hiervan op zijn Instagram. Zo weet je enigszins met wat voor persoon je te maken hebt, tijd voor wat meer inzicht in Shrink Dust.

De kalme folk en popmuziek die Chad VanGaalen maakt verraad geenszins dat de bijbehorende teksten zo absurd zijn. Zou je vooral op de melodielijnen letten, dan hoor je de kabbelende gitaar, aparte elektronica en een zachte – en niet altijd zo toonvaste – stem. Maar let je wel op de tekst, dan hoor je dat VanGaalen in het eerste nummer ‘Cut Off My Hands’ het volgende zingt: “cut off both my hands and threw them in the sand/watch them swim away from me like a pair of bloody crabs”. En in het vrolijk klinkende ‘Monster’ vertelt VanGaalen over het proces waarin hij van mens in een monster verandert.

De muziek is opgenomen bij VanGaalen thuis, waar hij zelf een studio heeft gecreëerd en waar hij ook een aantal instrumenten zelf in elkaar zet, om zo echt zijn eigen geluid te kunnen produceren. Deze setting geeft de muziek waarschijnlijk ook dat eenvoudig ogende geluid, waarbij de productie niet altijd perfect is. Het is juist datgene dat de muziek iets authentieks geeft en het prettig maakt om naar te luisteren.

Zo schuilt er dus meer achter de muziek van VanGaalen dan je in eerste instantie zou denken. Geef de teksten eens wat meer aandacht dan je normaal gesproken zou doen, en houd je iemand voor ogen die in de bergen van Calgary een eigen muziekstudio heeft gecreëerd. Dan zijn die folkliedjes die zo gemakkelijk wegluisteren opeens wat meer bijzonder geworden.


Je kunt geen reactie achterlaten.