Bishop Allen – Lights Out

Bishop Allen - Lights Out(Album – Dead Oceans Records) Al in 2003 bracht de groep rond vaste bandleden Justin Rice en Christian Rudder in eigen beheer al zijn eerste album uit: Charm School. Dat klonk als mooi opgepoetste jaren zestig-rock verkleed als klassieke poprock en viel al meteen goed in de smaak. Nadat ‘History of Excuses’, dat uiteindelijk geen enkel album haalde maar wel één van de twaalf(!) EP’s uit 2006, in tv-serie Scrubs voorbij kwam ging het hard op de blogs en volgden er een optreden in Nick and Norah’s Infinite Playlist, een commercial, en een hele serie goedkeurende knikjes in de meer mainstream media. Na Grrr… (2009) bleef het echter vijf jaar lang angstvallig stil, terwijl de twee heren van Bishop Allen zich bezighielden met verschillende solo-projecten. Maar nu is er dan toch Lights Out, inclusief dansende meisjes op de voorkant. Veelbelovend.

De eerste paar nummers van het album, ‘Start Again’, ‘Why I Had To Go’, en ‘Crows’ klinken vertrouwd en zijn vergelijkbaar in ritme. Wanneer Rice en Ridder in ‘No Show’ wat gas terugnemen is dat dan ook een welkome afwisseling, waardoor de luisteraar minder alleen maar tevreden achterover leunt en weer aandachtiger gaat luisteren. ‘No Show’ en ‘Give it Back’ sluiten weer mooi aan op de openingssalvo, waarna in ‘Black Hole’ ineens de vrouwelijke vocalen van Darbie Nowatka op de voorgrond treden. Daarna heupwiegt en sidestept het weer lekker verder via ‘Good Talk’ en ‘Bread Crumbs’ naar ‘No Conditions’ en downtempo afsluiter ‘Shadow’.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/146156947″ comments=”true” auto_play=”false” color=”ff7700″ width=”100%” height=”81″]

Goed, wat valt hier verder over te zeggen? Niet zo bar veel. Is het vernieuwend? Nee. Is het spannend? Ook niet. Is het een prettig album voor bij de zomerse parkdag, de roadtrip, of het ritueel vlees verbranden met familie en/of vrienden? Zeker wel. Als Bishop Allen er voor is gegaan om een leuk, makkelijk wegluisterend album voor de zomer te maken, zijn ze daar prima in geslaagd. In ‘Shadow’ is zelfs een liedje voor bij de vuurkorf of het kampvuur te vinden. En waarom zouden wij daar dan heel hard over gaan klagen?