Bear In Heaven – Time Is Over One Day Old

bearinheavenroar(Album – Dead Oceans / Konkurrent) Na het briljante en zeer goed ontvangen Beast Rest Forth Mouth in 2009 was het een tijdje stil rond het New Yorkse Bear In Heaven. Opvolger I Love You, It’s Cool viel zwaar tegen: eentonig, saai, stuurloos  en gewoonweg niet goed genoeg. Het drietal is terug met een nieuwe studioplaat, Time Is Over One Day Old, en de vraag is welke richting de heren zijn ingeslagen.

Opener ‘Autumn’ pakt je als luisteraar direct bij de lurven: de zwaar aangezette, repeterende baslijnen, dikke synthesizers en Jon Philpott’s dromerige vocalen zorgen dat deze vierde studioplaat erg sterk van start gaat. De Amerikanen zetten deze lijn door, dus veel synths, repeterende percussie en baspartijen,  dromerige vocalen en bij vlagen wat samples, zonder te vervelen.

Op één derde van ‘They Dream’ lijkt een sample voor een tempowisseling te zorgen, maar het enige wat op dat moment wisselt is de intensiteit van het nummer. Eenzelfde sample zorgt later dat nummer echter wel voor een tempowisseling, waarna de synths en bassbartijen wegebben en op de achtergrond opereren. Dit is één van de vele momenten dat Bear In Heaven speelt met stiltes, samples en verwachtingspatronen.

Dat deed het in opener ‘Autumn’ al en dat blijft het heel Time Is Over One Day Old doen. In het ijzersterke ‘Memory Heart’ bijvoorbeeld, of tijdens de intro van ‘Demon’, waar samples, percussie en synths hand in hand met elkaar gaan. Naarmate het einde van de plaat in zicht komt, gaat het tempo ietwat omlaag, wat zorgt voor subtiele momenten en een nóg dromerige sound. Bear In Heaven komt met Time Is Over One Day Old gelukkig niet met een Beast Rest Forth Mouth deel 2, maar met een plaat die op eigen benen kan staan. En misschien nog wel belangrijker: het drietal laat zien dat het de juiste richting in is geslagen.