Woods – With Light And With Love

artworks-000070363746-alzup1-t120x120(Woodsist / Konkurrent – album) Woods was altijd het typische voorbeeld van een doe-het-zelf lo-fi folkbandje. De band rondom singer-songwriter Jeremy Earl wist zich echter te onderscheiden met een meer alternatief geluid binnen de folkmuziek. De muziek knarste en kraakte in de beste DIY-lofi traditie, tot dit jaar. Voor hun zevende langspeler zocht de groep uit Brooklyn voor het eerst in hun carrière een échte opnamestudio op, met alle gevolgen van dien.

Sinds 2006 maakte Woods zeven albums, en With Light And With Love is het achtste album in deze reeks. Met het sterke ‘Songs Of Shame’ (2009) piekte de groep vroeg om daarna langzaam enigszins in de vergetelheid te raken. With Light And With Love gaat daar vermoedelijk geen verandering in brengen, al is het zeker geen slechte plaat. Als er een constante lijn door deze collectie van tien liedjes getrokken kan worden, is het de nadrukkelijk aanwezige invloed van de jaren zeventig. Het gros van de liedjes is vrolijk van toon en zit goed in elkaar. Zo klinken ‘Shepherd’ en ‘Shining’ Beatlesque en lijkt Woods in het even zonnig als gemoedelijke ‘Moving To The Left’ en het catchy gebrachte ‘Leaves Like Glass’ zelfs enigszins op The Shins. ‘New Light’ en ‘Twin Steps’ klinken dan weer wat meer psychedelisch.

Earl is geen uitmuntende zanger, maar zijn soms wat overslaande stem en bijna vals gezongen kampvuur-melodieën zijn goed voor een glimlach op je gezicht. Toch kent With Light And With Love soms (net) te weinig eigen smoel om echt te weten bekoren. Het ruim negen minuten durende titelnummer is een positieve uitzondering op die regel. ‘With Light And With Love’ begint als een simplistisch rootsnummer om vervolgens uit te monden in een gigantische jam. De gitaarsolo’s en tempoversnellingen vliegen je op knappe wijze om de oren. Het is een nummer dat op het podium wel eens een forse indruk achter zou kunnen laten, zoals mogelijk op zondag 21 september op Incubate 2014. Het is het hoogtepunt van een fijn luisteralbum dat gerust door meer mensen gehoord zou mogen worden.