Holy Mountain – Ancient Astronauts

HolyMountainROAR(Album – Chemical Underground / Konkurrent) Het Schotse trio van Holy Mountain maakt naar eigen zeggen ‘futuristische hardrock’, maar dat dekt de lading niet helemaal. Denk aan een potpourri van stoner , psychedelische rock en jaren zeventig hardrock, zo futuristisch is dat allemaal niet. Of het moet de titel van album nummer twee zijn: Ancient Astronauts.

Net als debuutalbum Earth Measures staat deze plaat vol met keiharde gitaarriffs en onvoorspelbare tempowisselingen. De drie heren zijn van het type ‘niet lullen maar vullen’, want de spaarzame vocalen hebben eerder een soundscape-achtige functie dan dat ze Holy Mountain écht iets te melden heeft. Neem bijvoorbeeld hoogtepunt ‘Luftwizard’, waar de stemklanken meer weghebben van een extra instrument.

Over de hele linie schiet Holy Mountain op Ancient Astronauts net te kort, want daarvoor is het muzikaal net iets teveel van hetzelfde. Natuurlijk: de tempowisselingen (vooral die op het titelnummer!) zijn prima, maar wanneer je je beste wapen in elk nummer op vrijwel exact dezelfde wijze te gebruiken wordt het wel erg voorspelbaar. Dit gecombineerd met precies dezelfde dertien in het dozijn gitaarpartijen maakt van deze tweede plaat bepaalt geen hoogvlieger.