Hawser – Young and Restless

young-restless-cover-art-klein(Album – Farewell Records) In juni kwam ‘ie eindelijk uit: het debuutalbum van Hawser. Deze jonge vaandeldragers van de Nederlandse hardcorescene tekenden bij het Duitse Farewell Records voor de release van Young and Restless. Het levert een uniek topalbum op.

Er zijn weinig bands die zich zo gepassioneerd voortbewegen binnen het genre als de Dordtenaren doen. Ze zijn sinds 2011 bij elkaar, maar met de handenvol Europese shows op het cv worden de verwachtingen steeds verder opgestuwd. Het schrikt de band niet af. EP Shallow Earth werd afgelopen jaar zelfstandig op de markt gebracht als eerste wapenfeit. Nu is daar die enorme stap vooruit. Vocalist Stijn Willem van ’t Land doet elk optreden shout outs naar alles en iedereen: deze is voor de jongens zelf. Hun eigen frustraties druipen er vanaf op Young and Restless.

Vanaf de subtiel getitelde opener ‘Rot’ is het direct duidelijk: dit is geen plaat voor blije eieren. Zinnen als “for every step forward, is a dozen steps back” (‘Suffer to Survive’) zeggen het. De manier waarop het viertal alles vervolgens wel coherent weet te bundelen in elf tracks is bijzonder. Want er is er geen één die tegenvalt, verveelt of teveel op een ander lijkt. De “blegh” komt met regelmaat terug, er is een breakdown of twee en gitarist Patrick Batenberg, bassist Ruben Middelweerd en drummer Oskar van Ham nemen allemaal hun moment. Samen laten ze Hawser in totaal twintig minuten grommen. Het zijn de liveshows waarbij gebeten wordt.

Maar, anders dan bij veel andere hardcoreplaten, is de band er wel degelijk in geslaagd om de energie van optredens op een album te vangen. Moshen in je woonkamer. Langer dan een set hoeft een cd dan ook niet te duren en dus houden de heren alles prima in balans. Nu hun miserabele levens nog. Al kan de lach er toch zeker vanaf op de creepy single ‘Hand You’ve Been Dealt’. Afsluiter ‘Young & Restless’, opgenomen met de vocalist van labelmaten Risk It!, is een uitsmijter van jewelste. Een knap debuut van een band die Nederland nu al ontgroeid is. Als ze hun eigen weltschmerz vol kunnen houden, is dit over tien jaar en met zes albums op zak, een clubje lage landen hardcore-legendes.